Vukomanović: Deca koja su prebolela korona virus žale se na nesanicu, jako zamaranje, preskakanje srca 1Foto: Screenshot/Jutjub/Beogradska hronika Jutarnji program

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da se u toj ustanovi prati stanje 35 dece koja su imala najtežu formu kovid-19, ali da sve ukazuje da kod dece nema težih posledica bolesti, kao što je to slučaj kod odraslih.

Vukomanović je za televiziju Prva izjavio da se ipak i deca koja su prebolela kovid-19, čak i „asimptomatski“, žale na „nesanicu, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca, veoma jako zamaranje, neke neodređene bolove u mišićima“, koji mogu da traju i do šest meseci nakon oporavka od infekcije.

On je rekao da se u tom slučaju „savetuje postepeno povećanje fizičke aktivnost i uzimanje vitaminske terapije“, a ako se takvo stanje produži više od šest meseci da se obrate lekaru.

Vukomanović je naveo da se korona virus menja i da je mlađa populacija sve više ugrožena, iako ostaje trend da je bolest uglavnom „asimptomatska“ kod dece i mladih, ali da je „potencijal transmisije od dece ka drugima značajan razlog za vakcinaciju“.

Prema njegovim rečima u Institutu za majku i dete nije bilo problema sa medicinskim radnicima oko vakcinacije protiv korona virusa, 85 odsto zdravstvenih radnika je vakcinisano, a oko 20 odsto njih je prebolelo kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari