Vuković: Zahtevi državi za poboljšanje položaja trans osoba 1Helena Vuković Foto: Fonet/ Marija Đoković

Pod sloganom „Matičarka normalno“ u Beogradu je danas održana Parada ponosa. Nekoliko desetina okupljenih učesnika Parade, prošetalo je od Pionirskog do Studentskog parka i zatražilo donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

Kako prenosi N1, došlo je do manjeg incidenta, kada je jedna žena u Studentskom parku prišla aktivistima i vređala ih uz pogrdne reči i psovke. Policija je udaljila iz parka.

Koordinatorka za rad sa zajednicom u udruženju Egal i vojna penzionerka Helena Vuković izjavila je da se na današnjem skupu „Ponos Srbije“ upućuju jasni zahtevi državi da se želi poboljšanje pravnog okvira za trans osobe, da se usvoji zakon o istopolnim zajednicama i uspostavi sistemska prevencija HIV/AIDS.

Helena Vuković je novinarima, uoči treće šetnje „Ponos Srbije“ u Beogradu, rekla da je slogan manifestacije „Matičarka, normalno“, jer od prvog do poslednjeg dana života matične službe prate svaku osobu.

Vuković: Zahtevi državi za poboljšanje položaja trans osoba 2
Parada ponosa „Matičarka normalno“   Foto: Fonet/Marija Đoković

Od rođenja moramo se uvesti u matične knjige, posle operacije prilagođavanja pola opet se borimo sa matičarima za svoja prava i dokumentima. Želimo istopolna partnerstva i treba nam matična služba i kada umiremo, matična služba daje umrlice, objasnila je ona.

Prema rečima Helene Vuković, nema potrebe za građanskom peticijom i prikupljanjem 10.000 potpisa, jer je država sama donela Strategiju prevencije nasilja i usvajanje Građanskog zakonika, iako u tom poslu kasni.

Mi smo jedna od marginalizovanih grupa i više nije bauk biti gej ili lezbejka, pa imamo premijerku koja je lezbejka, ocenila je Helena Vuković.

Svet se menja, ali treba biti uporan i bilo bi dobro kada bi nam država pomogla, a ne da idemo korak napred, nazad dva, ocenila je ona i izmene Zakona o matičnim knjigama nazvala „kozmetičkim“ jer se traži potvrda lekara o promeni pola.

Komentarišući Paradu ponosa koja se održava u septembru, Helena Vuković je rekla da svako radi kako misli da je najbolje, napominjući da su isti ciljevi oba prajda, ali drugačiji metodi da se on postigne.

Prajd to nije da nešto slavimo, već zahtevamo osnovna prava, ukazala je Helena Vuković.

Ona je napomenula da je ovo treći Ponos Srbije i da se primećuje opuštenija atmosfera, nije blokiran grad, saobraćaj se odvija normalno i nisu potrebne ogromne policijske snage da bi se održao prajd.

Ljudi se menjaju i prihvataju različitosti, ocenila je ona. Upitana da li je premijerka Ana Brnabić pozvana na prajd, Helena Vuković je rekla da se na prajd ne zove, već se dolazi.

Ako neko oseti da treba da se pridruži manjini koja je obespravljena uvek je dobrodošao, rekla je Helena Vuković.

 

http://

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.