Vuletić o mogućnosti da Bujošević opet vodi RTS: Upravni odbor se ne bavi pojedinačnim slučajevima 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS) Vladimir Vuletić izjavio je danas da se to telo „ne bavi pojedinačnim slučajevima“, odgovarajući na pitanje da li Dragan Bujošević može ponovo biti izabran za generalnog direktora RTS-a.

Vuletić je za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekao da će novi direktor RTS-a biti izabran „u predviđenom roku“, prema zakonu i statutu.

Upravi odbor RTS-a je na današnjoj sednici doneo odluku o raspisivanju konkursa za generalnog direktora te medijske kuće, a do izbora novog, funkciju vršioca dužnosti obavljaće dosadašnji generalni direktor Dragan Bujošević, kojem je danas istekao petogodišnji mandat.

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a, odluku o imenovanju generalnog direktora, posle sprovedenog konkursa, donosi Upravni odbor dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja članova, a isti generalni direktor može najviše dva puta da bude izabran.

U Statutu RTS-a navodi se da generalni direktor treba da bude imenovan iz reda uglednih stručnjaka, kao i da se uslovi za imenovanja generalnog direktora bliže uređuju Pravilnikom o izboru imenovanih lica, koji donosi Upravni odbor.

Pravilnikom je propisano da je predsednik Upravnog odbora dužan da sazove sednicu zbog razmatranja pristiglih prijava kandidata, u roku od sedam dana od isteka roka za podnošenje prijava. Prijave se zatim otvaraju i utvrđuje se koje ispunjavaju uslove konkursa.

Članovi Upravnog odbora RTS-a, posle razgovora sa kandidatima, biraju generalnog direktora na zatvorenoj sednici, stoji u tom pravilniku.

Članovi Upravnog odbora RTS-a su profesor Vladimir Vuletić, advokat Miroslav Nikolić, akademski slikar Zorica Šujica, politički analitičar Branko Radun, pedagog Simona Mitrović Dunjić, politikolog Ljiljana Đurđevac, novinari Zoran Panović i Nenad Janković.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine sa mandatom od pet godina.

On je u januaru 2019. godine navršio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari