Vulin otvara vojsku za stranačke kadrove 1Foto: Miroslav Dragojević

Ministar odbrane Aleksandar Vulin imaće drastično veća ovlašćena ukoliko predložene izmene Zakona o vojsci u nepromenjenom obliku budu usvojene u skupštini.

Nacrt izmena zakona, u koje je Danas imao uvid, predviđaju da ubuduće ministar odbrane sam određuje formacijska mesta na koja se bez konkursa mogu primiti civilna lica, donosi plan opremanja vojske i odlučuje o tome koga će štititi pripadnici Vojne policije.

Izmene Zakona o vojsci predviđaju jačanje uloge ministra odbrane, koja je politička ličnost, uglavnom na račun načelnika Generalštaba. Tako je prvi čovek Vojske Srbije u nacrtu izmena izbačen iz procesa zapošljavanja civila. U postojećem zakonu, broj formacijskih radnih mesta koja mogu da popune civili predlaže načelnik Generalštaba, a ministar odobrava. Po novoj verziji, broj ovih mesta, koja se pune mimo konkursa, određuje isključivo ministar odbrane. Ovo znači da neće postojati nikakva ograničenja za Vulina ili bilo koju drugu političku ličnost koja dođe nakon njega, da iskoriste vojsku za podmirivanje zaslužnih stranačkih kadrova.

Načelnik Generalštaba je izbačen i iz procesa opremanja vojske. Umesto da ministar usvaja načelnikov predlog razvoja i opremanja Vojske, ubuduće će ministar donositi plan opremanja, a načelnikova uloga je svedena na savetodavnu. Ova izmena je značajna u kontekstu dugogodišnjeg sukoba između vojne struke i ljudi iz Jugoimport SDPR-a, državnog preduzeća za izvoz oružja.

Naime, odluku o uvođenju nove opreme i naoružanja u VS sada donosi Glavni vojnotehnički savet kojim predsedava načelnik Generalštaba. Oni uspostavljaju kriterijume koje oprema mora da ispuni da bi bila prihvatljiva za vojsku. Oprema se testira u Vojnotehničkom institutu (VTI) i njihovom Tehničko-opitnom centru (VOC). Međutim, nosilac razvojnih projekata je već duže vreme Jugoimport SDPR, a njihovi, u javnosti hvaljeni projekti, često nailaze na neodobravanje vojnih stručnjaka.

Taj raskorak dovodi do toga da, primera radi, oklopno vozilo „Lazar“, koji se razvija od 2008. godine, još uvek nije ušlo u upotrebu u Vojsci Srbije. Slična situacija je i sa samohodnom haubicom “NORA“ i oklopnim vozilom „Miloš“. A trgovcima iz Jugoimport SDPR-a je teško da prodaju oružje koje ni naša vojska ne želi da koristi. Sada se predloženim izmenama zakona širom otvara mogućnost da se zaobiđe struka odlukom ministra.

Autori izmena zakona su se setili i da legalizuju praksu koju pojedini političari godinama upražnjavaju. Naime, u delu zakona koji definiše nadležnosti vojne policije dodaje se da oni „po odluci ministra odbrane poslove obezbeđenja određenih ličnosti i protivterorističke zaštite vrše i van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“. Time se predstavnici vlasti neće ponovo naći u neprilici kao 2014. godine kada je tadašnji ombudsman postavljao pitanje po kom zakonskom osnovu pripadnici Vojne policije čuvaju brata Aleksandra Vučića.

Izmene Zakona o vojsci su u fazi nacrta. Prema ranijim navodima Ministarstva odbrane, tek bi trebalo da se organizuje javna rasprava o predloženim izmenama, pre nego što nacrt bude upućen u Vladu.

Menjaju zakon zbog Vojnog sindikata

„Pripadnik Vojske Srbije je disciplinski odgovoran za povrede dužnosti iz službe“, glasi trenutno važeći član Zakona o vojsci koji definiše disciplinsku odgovornost njenih pripadnika. Međutim, Ministarstvo odbrane je predvidelo izmene ovog člana i to tako što će dodati da su pripadnici vojske odgovorni i „za svako postupanje van službe koje je nespojivo sa dužnostima pripadnika VS“. Ove izmene moraju da se posmatraju u svetlu disciplinskog postupka koji se vodi protiv predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića. Ubuduće bi i govori na sindikalnim skupovima mogli da budu protumačeni kao „ponašanje nespojivo sa dužnostima pripadnika VS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.