Za američke đake snimljen film o istoriji Jugoslavije 1Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kroz našu zemlju, od mađarske do bugarske granice, nedavno je proputovala naučna ekspedicija Laurensa Toa, piše list Vreme pre 80 godina.

Zadatak ove ekspedicije je da, u zemljama centralne Evrope i Azije, prikupi fotografski, kinematografski i tonski materijal za američko Ministarstvo prosvete, kao dokumentaciju za nastavu u američkim srednjim školama i univerzitetima.

Sjedinjene Američke Države donele su ovu odluku nakon oštre borbe u kojoj su pobedili zagovornici modernizovanja školske rasprave.

Po ovoj reformi, suvoparno učenje geografije i istorije, svedeno je na minimum, a umesto toga uveden je film.

Ekspedicija Laurensa Toa obuhvata obilazak Francuke, Nemačke, Bugarske, Jugoslavije, Mađarske, Turske, Avganistana, Irana i Indije.

Na naslovoj strani ovog izdanja lista Vreme objavljeni su detalji sastanka između Hilera i italijanskih predstavnika u vezi sa danciškim pitanjem.

Kako Vreme prenosi, berlinski listovi tvrde da je u Berhtesgadenu postignuta puna saglasnost između Italije i Nemačke.

Nemački listovi takođe pišu da je Italija izuzetno naklonjena Nemačkoj u pogledu Danciga, kao i da je italijnska štampa jasno stavila do znana da će Italija svom snagom biti na strani svog sabeznika, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana u listu Pravda objavljen je sadržaj nedavno otkrivenih Tolstojevih pisama upućenih njegovoj ženi.

Pre otkrivanja ovih pisama smatralo se da je glavni izvor nesuglasica između supružnika bilo neslaganje njihovih karaktera, ali se ovim otkrićem pokazalo da je postojao još jedan razlog.

Naime radi se o prijateljstvu Tolstojeve žene i poznatog kompozitora Tanijeva, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari