"Za delove ili auto otpad": Reporter Danasa proverio u kakvom su stanju vozila koja je RTS stavio na aukciju (FOTO) 1Foto: Danas/Željko Bošnjaković

Radio-televizija Srbije je nedavno objavila da daje na aukciju 35 rashodovanih službenih vozila, čije se početne cene kreću od 230 do 2.000 evra.  Reporter Danasa otišao je da pogleda u kakvom su stanju ta vozila i da li se isplati upuštati se u licitaciju.

Sva vozila je moguće pogledati radnim danima od 11 do 13 časova i to ćete moći da uradite do 23. novembra, na adresi Kneza Višeslava 86, na Košutnjaku.

Do RTS-ovog kompleksa gde su smeštena vozila nije teško doći, sednete u autobus 23 ili 53 tri i vozite se do stanice Pionirski grad. Ipak, naći konkretan parking na kome su parkirana vozila za aukciju je malo komplikovanije.

Kada smo pitali portira kako da dođemo do vozila rekao je da on nikad nije bio tamo i da ne zna tačno gde je to ali da pretpostavlja da je negde iza zgrade PGP-a.

Portir je dao jako oskudne instrukcije kako doći do zgrade PGP-a, a ceo kompleks je bio pust i nije bilo ljudi koje bi mogli pitati za instrukcije.

Posle malo lutanja stigli smo do jednog parkinga na kome su bili parkirani relativno novi folksvagenovi „pikapovi“ i njih je zagledao jedan stariji gospodin koji se očigledno nadao da RTS prodaje baš te automobile.

„Ma nije to to godište“, naglas je prokomentarisao i uputio se negde nizbrdo iza parkinga, krenuli smo za njim a pred nama su se ukazivali sve veći „krševi“.

Postalo nam je jasno da smo konačno došli do vozila koja RTS prodaje kad nam se obratio jedan visoki čovek koji je bio zadužen za taj vozni park, sa njim su bila još dvojica koja su očigledno došla da pogledaju kakva to kola mogu da pazare za male pare.

"Za delove ili auto otpad": Reporter Danasa proverio u kakvom su stanju vozila koja je RTS stavio na aukciju (FOTO) 2
Foto: Danas/Željko Bošnjaković

„Ovde dole su vam ova lakša vozila, a gore iznad su kombiji, teretnjaci i imate ova dva iveka, razgledajte slobodno i pitajte ako vas nešto zanima“, rekao je visoki radnik zadužen za vozni park RTS-a i prepustio posetiocima da slobodno zagledaju vozila.

Interesovanje nije bilo preterano veliko, bilo nas je ukupno četvoro, a stariji gospodin koga smo sreli na početku je odmah otišao čim je video sa kakvim vozilima zapravo ima posla.

Većina „lakših“ vozila, kako ih je nazvao RTS-ov radnik, uopšte nije bila parkirana na izbetoniranom parkingu, već ispod krošnji drveća u blatu i travi. Niko se nije potrudio da bar opere kola, karoserije su bile prljave i delimično pokrivene lišćem, točkovi kaljavi, a nekim vozilima su čak i potonuli u zemlju.

"Za delove ili auto otpad": Reporter Danasa proverio u kakvom su stanju vozila koja je RTS stavio na aukciju (FOTO) 3
Foto: Danas/Željko Bošnjaković

U ovoj grupi vozila parkiranih na travi bila su i dva fijata tempre, koji su najpovoljniji u RTS-ovoj ponudi sa početnom cenom od 230 evra i ova dva primerka su izgledala kao da jedva mogu biti u voznom stanju.

Korozija im je bila vidljiva na haubi i na blatobranima, a farba se gulila na nekoliko mesta. Unutrašnjost je bila izuzetno prljava sa sve ljuskama od semenki i razbacanim papirnim maramicama na sve strane.

Ove tempre su ležale nisko na zemlji tako da se moglo pretpostaviti da postoji ozbiljan problem sa vešanjem. Ništa bolja situacija nije bila sa desetak primeraka fijata doblo čija početna cena iznosi oko 600 evra.

Radnik koji je u međuvremenu ponovo došao do nas bio je veoma ljubazan i iskren i rekao nam je da se uopšte ne isplati gledati te fijate osim ako nećemo da ih prodajemo u delove ili smo eventualno vlasnici autootpada.

Inače, sve podatke o vozilima morate pogledati na sajtu RTS-a, ispod šoferšajbni su samo brojevi od jedan do 35 i služe samo da bi se znalo koja su vozila na aukciji a koja ne.

Ni sam radnik koji „vodi“ razgledanje ne zna mnogo, zna samo da vam kaže nešto o motorima koji su u automobilima, a neke od njih je okarakterisao kao „nepoderive“, tako da se bar od motora može izvući neka korist.

Nisu svi automobili koji su bili parkirani van betonskog parkinga bili užasni. Tu je bila parkirana i karavan verzija golfa četvorke sasvim pristojnog izgleda, sa malo rđe na blatobranima i relativno čiste kabine. Pored golfa je bio jedan malo manje pristojan fijat stilo za koji je radnik rekao da ima benzinski motor sa kojim nešto nije u redu. Bar je na prvi pogled izgledao kao nešto što može da se pazari.

"Za delove ili auto otpad": Reporter Danasa proverio u kakvom su stanju vozila koja je RTS stavio na aukciju (FOTO) 4
Foto: Danas/Željko Bošnjaković

Početna cena golfa karavana iznosi oko 1.600 evra a ,fijata stila oko 1.400, ni jedan ni drugi ne izgledaju kao da vrede najmanje toliko.

Jedan od posetilaca je rekao da traži neki kombi kako bi od njega napravio kamper, na to je radnik RTS-a odreagovao sa podsmehom i prokomentarisao da se ne isplati raditi tako nešto. Mi smo se svakako uputili uzbrdo gde su bili parkirani kombiji i laki teretnjaci.

„Ma, mi ovo prodajemo samo da bismo se otarasili krševa, nemamo para da ih održavamo, a i ne koriste nam mnogo“, iskren je bio radnik dok smo se peli ka kombijima među kojima su bila i najskuplja vozila u ponudi.

Tamo je bilo parkirano devet folksvagen transportera čija je početna cena oko 2.000 evra, i oni su izgledali najbolje od svih vozila koja je RTS dao na aukciju, tako da možda i vrede te pare. Među njima se sakrila još jedna fijat tempra, treća i poslednja u ponudi, ova je bila u malo boljem stanju od prethodne dve i verovatno bi koristila nekome ko nema mnogo para, a preko mu je potrebno neko prevozno sredstvo.

"Za delove ili auto otpad": Reporter Danasa proverio u kakvom su stanju vozila koja je RTS stavio na aukciju (FOTO) 5
Foto: Danas/ Željko Bošnjaković

Na tom istom delu parkinga bio je i jedan fijat punto, tačnije zastava 10 iz 2006. godine, izgledao je kao da ga je, kolokvijalno rečeno, pregazio brzi voz ali da još može da ide, radnik mu je otvorio haubu, pohvalio je motor i prokomentarisao da karoserija jeste polupana, ali da može da se sredi. Njegova početna cena je oko 800 evra, a na prvi pogled deluje da bi bilo mnogo i 500.

Najproblematičniji auto koji je RTS dao na aukciju je definitivno „škoda fabia“ iz 2004. godine sa početnom cenom od oko 1.000 evra. Jedan od posetilaca je specifično tražio da pogleda tu škodu pa nas je radnik odveo do nje, na prvi pogled je izgledala kao jedan od boljih primeraka, a onda je radnik naglasio da je na motoru puko prenosni kaiš i uništio ceo motor, tako da mu verovatno „nema pomoći“.

Imajte na umu da RTS prodaje automobil sa beskorisnim motorom, koji se verovatno ne da popraviti i to po početnoj ceni od 1.000 evra. Većina automobila u ponudi je jako izrabljena i u njihovom slučaju i ne vredi pričati o motoru i kilometraži kad na prvi pogled izgledaju kao da ne mogu da pređu od tačke A do tačke B.

Jedino folksvagenov golf i transporteri izgledaju kao da su vredni novca koji se traži za njih, ostali automobili su primamljiva investicija samo za nekog gazdu autootpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari