Za deset godina više od 700 žalbi Savetu za štampu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Savet za štampu za deset godina postojanja razmotrio je ukupno 706 žalbi na medijski sadržaj koje su stizale od građana, političara i novinara, rečeno je večeras na obeležavanju prve decenije rada ovog samoregulatornog tela.

Najviše žalbi, 355, podneto je na onlajn medije, na štampane ih je bilo 268, a šest na novinske agencije. Mediji su najviše kršili Kodeks u oblastima – istinitost izveštavanja (171), odgovornost novinara (153), novinarsku pažnju (140), poštovanje privatnosti (59) i poštovanje autorstva (30).

Najveći broj žalbi, kako je navedeno, stigao je od građana, ukupno 309, 122 podnele su nevladine organizacije, 39 organizacije i institucije i 55 mediji.

Na svečanosti u Beogradu su govorili osnivači Saveta za štampu, novinari i predstavnici EU delegacije, Misije OEBS u Srbiji i Norveške ambasade.

– Savet je osnovan da bi se kontrolisali mediji primenom novinarskog kodeksa u štampanim i onlajn medijima, poručio je Dragan Đorđević, predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu, i dodao da je onlajn mediji u kršenju Kodeksa ne zaostaju za tradicionalnim.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Vida Petrović Škero rekla je da Komisija treba da doprinese jačanju kvaliteta medija i da vrati poverenje u medije, koje je u ranijem periodu duboko poljuljano.

Istakla je da Komisija treba da bude institucija koja će se boriti za život i realizaciju Kodeksa, kako on ne bi postao „samo papir“, kao i da treba da se bori za vraćanje ugleda novinarske profesije, između ostalog i ukazivanjem na neprofesionalni rad medija, kada do njega dođe.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na svečanosti je poručio da je svaka profesija jaka koliko je jaka njena etika.

– Sloboda medija je ono što čini jedno društvo. Srbija ima veliki problem sa slobodom medija, a naše sugestije još nisu do kraja usvojene. EU će nastaviti sa potenciranjem tih sugestija korak po korak, naveo je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je da su institucije poput Saveta za štampu krucijalne za opstanak novinarskog Kodeksa.

– Srećni smo što učestvujemo u vašem radu u borbi za nezavisnost medija. Suočavamo se svakodnevno sa delikatnim pričama kriminalaca i tabloida koji otežavaju postojanje demokratskog društva. Novinarstvo mora biti profesionalno zanimanje. Želim da pozovem sve medije da poštuju kodekse, ocenio je Oricio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.