Za dva dana u Leskovcu dve trudnice rodile mrtve bebe 1Foto: Pixabay/MedicalPrudens

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac u dva dana zaredom dve Leskovčanke, rođene 1992. i 1999. rodile su mrtve bebe, što je uzbunilo javnost.

Načelnica ginekologije i akušerstva u ovoj bolnici Slađana Stojanović rekla je za agenciju Beta da su obe bebe već bile mrtve kada je porođaj počeo i da su obe majke pre toga imale viruse.

„Žena čija je beba prekjuče mrtvorođena, preležala je korona virus u septembru ove godine, a druga, rođena 1999. godine, je na testu bila negativna, ali je u devetom mesecu trudnoće imala nedelju dana visoku temperaturu, gušenje i kašalj. Međutim, sve vreme je bila pod terapijom. U svakom slučaju bio je neki virus“, objasnila je Stojanović.

Po njenim rečima, trudnoće su uredno vođene, ali niko ne može da zna kako virus i u kom tromesečju deluje na plod u materici i kakve posledice ostavlja.

„To ćemo najverovatnije znati posle obdukcije bebe i posle histopatološkog nalaza posteljica“, naglasila je ona.

Inače, u ovom porodilištu se u proseku godišnje mrtvo rodi osam beba.

Prošle godine zabeležena su četiri takva slučaja, 2020. godine deset, a 2019. godine isto četiri.

„Tvrdim da imamo odlične ginekologe i akušere i da se na porođaju spasavaju bebe bez, bukvalno, srčanje radnje. Sve preživljamo zajedno s majkama, ali ne možemo znati šta se dešava bebi u ovakvim situacijama“, naglasila je Stojanović i dodala da su porodilje na porođaj došle sa urednim nalazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari