Za godinu nestane voda vredna preko 3,5 miliona evra 1

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” tokom prošle godine fakturisalo je tek 40 odsto od prerađenih 10,8 miliona kubika vode, dok se ostatak “izgubio u mreži ili administraciji”, pokazuje izveštaj o radu tog komunalnog preduzeća.

Pretvoreno u novac, 4,4 miliona kubika fakturisane vode vredelo je 289,5 miliona dinara, a “Vodovod i kanalizacija” uspela je da u 2021. godini naplati i više, odnosno, 295,5 miliona dinara.

Sa druge strane, prostom računicom dolazimo do toga da je 6,4 miliona kubika vode koja je izgubljena u mreži ili propustom nije obračunata, vredi preko 423 miliona dinara, odnosno, više od 3,5 miliona evra.

I sa ogromnim gubicima vode, to javno preduzeće je prošlu godinu okončalo sa bruto dobitkom od 10,3 miliona dinara, zahvaljujući smanjenju troškova i dobroj naplati, koja je pre samo četiri godine bila oko 65 odsto.

Inače, ukupna potraživanja za isporučenu vodu na kraju 2021. godine bila su skoro 400 miliona dinara.

Kada bi, pokazuje zvaničan izveštaj o radu, “Vodovod i kanalizacija” uspela da obračuna i naplati bar polovinu te izgubljene vode, mogla bi da vrati sve dugove koji su na kraju prošle godine iznosili 226,4 miliona dinara.

Problem gubitaka vode u mreži i administraciji prisutan je u Novom Pazaru odavno, pre svega zbog velikog broja novoizgrađenih objekata i nelegalnih priključaka, ali i dotrajale vodovodne mreže zbog čega ne uspeva da obračuna nikad više od polovine proizvedene vode.

Primera radi, u 2018. godini, od 12 miliona kubika proizvedene vode izgubljeno je gotovo osam miliona kubnih metara, a od fakturisana četiri miliona naplaćeno je oko 70 odsto.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari