Za kraj Evropske nedelje mobilnosti u Užicu, ulica Dimitrija Tucovića biće zatvorena za vozila u 16 časova 1Užice juče, saobraćajni haos na lokaciji privremene pijace/Foto: Privatna arhiva

Umesto u 18 časova, Ulica Dimitrija Tucovića danas će biti zatvorena za vozila u 16 časova, zbog obeležavanja kraja Evropske nedelje mobilnosti.

Ta manifestacija, koja je počela 16. i završava se 22. septembra, promoviše javni prevoz, biciklizam, pešačenje i druge oblike održive mobilnosti u urbanim sredinama.

Osim zatvaranja te ulice, dva sata ranije nego što je to uobičajeno, najavljeno je da će predstavici gradskog rukovodstva danas, kao primer drgim građanima, umesto automobilima, na posao doći peške.

Slobodan Šiljković, gradski većnik zadužen za saobraćaj, naveo je da je „urbana mobilnost veoma važna i da je njen cilj da se za motorni saobraćaj izmesti iz centra grada, kao što je to učinjeno u mnogim evropskim gradovima“.

Građani Užica su godinama suočeni sa gužvama u saobraćaju u centru grada i hroničnim nedostatkom praking-mesta.

Za kraj Evropske nedelje mobilnosti u Užicu, ulica Dimitrija Tucovića biće zatvorena za vozila u 16 časova 2
Trg Svetog Save uskoro pešačka zona/ Foto: Nenad Kovačević

U najavi pešačka zona na Trgu Svetog Save  

Šiljković je najavio mogućnost da prostor oko crkve Svetog Đorđa postane pešačka i biciklistčka zona, a da se postojeći parking izmesti na drugu lokaciju. „Nadam se da ćemo uskoro uspeti da realizujemo taj projekat“, rekao je Šiljković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari