Za osnovce u Vojvodini nastava u školi, srednjoškolci po kombinovanom modelu 1Foto: EPA-EFE/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Tim za škole doneo je odluku da učenici osnovnih škola sa teritorije Vojvodine od ponedeljka, 17. januara nastavu imaju u školi, dok će srednjoškolci raditi po kombinovanom modelu. Oni će ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, karakteristike omikron soja SARS-CoV-2, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica sve vreme tokom boravka u školi. Nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve zaposlene u školama, učenike i treća lica od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta. Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van nje.

„Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od 1. do 11. januara registrovana su 2. 084 obolela deteta školskog uzrasta od 6 do 18 godina, što je 0,27 odsto od ukupne đačke populacije. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2,8 odsto.

Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, za učenike osnovnih i srednjih škola u ostatku Srbije drugo polugodište počinje 24. januara, a odluka na koji način će oni pohađati nastavu biće doneta iduće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari