Za "pluća grada" 2.000 sadnica 1

U Šapcu je u toku velika akcija ozelenjavanja grada pod nazivom „Za pluća grada“. Akciju realizuju, na predlog Privrednog saveta, grad Šabac i privrednici koji posluju u ovom gradu.

Počelo je sadnjom dvadeset pet sadnica, zasađenih na prostoru nekadašnje deponije Dudara na Starom gradu, dar kompanije De Heus.

Planirano je da na području Dudare, Starog grada i uz reku Savu bude ozelenjeno oko 300 hektara koje će predstavljati budući Savapark. U poslednje vreme zbog širenja grada, pre svega stambenih zgrada kao i parkinga zelene površine su smanjene na manje od dva kvadratna metra po stanovniku.

Neki optimalan prosek bio bi oko 20 kvadrata zelenih površina. Inače, Dudara je nekada bila zelena oaza grada, prostirala se na 30 hektara, ali je brzopleto odlučeno zbog političkih poena SPS u izborima 1990. godine da postane gradska deponija.

Zoran Tošić, predsednik Privrednog saveta, ukazao je da će na Dudari biti zasađeno oko hiljadu sadnica koje su obezbedili privrednici Šapca, i to pet na hektara. Ukupno je obezbeđeno dve hiljade sadnica, a akciji su se odazvali: „Eliksir – Mineralna đubriva“, „Komeks“, Mlekara, „Zorka keramika“, „Galeb grup“… Ostale sadnice biće zasađene uz saobraćajnice u Severozapadnoj radnoj zoni.

Velibor Veličković, predstavnik holandske kompanije De Heus, koja je privatizovala šabačku „Proteinku“ i lider je u proizvodnji stočne hrane, izrazio je zadovoljstvo što ova firma kao društveno odgovorna kompanija učestvuje u ovoj akciji.

– Kao da smo zaboravili da su parkovi pluća grada i da su bitni za kvalitetniju životnu sredinu, rekao je Veličković. Ova kompanija učestvuje u sličnim akcijama gde god posluje, a to je praktično na svim kontinentima.

Akcija se nastavila juče kada su predstavnici „Eliksir – Mineralna đubriva“ uz učešće dece iz Predškolske ustanove „Naše dete“ i studenata Više medicinske škole zasadili nove sadnice na Dudari. To su uglavnom sadnice kestena, topole, ukrasne jabuke, jasena…

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana” se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove or-gana koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari