Tehnološka škola u Paraćinu, koja je rekonstruisana sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, nedavno je otvorena. Evropska unija je izdvojila 145.000 evra za građevinske radove u školi, nabavku nameštaja, učila i opreme.

Škola je pretrpela velika oštećenja tokom poplava 2014. godine, kada je zbog izlivanja reke Crnice nivo vode u prizemlju zgrade dostigao 2,6 metara i u potpunosti uništio sve kabinete, uključujući inventar, podove, vrata i elektro instalacije. Zbog štete nastava nije mogla da bude organizovana u prizemlju zgrade, tako da je veliki broj učenika pohađao časove u obližnjim objektima koji su manje oštećeni.

Iskustvo sa prošlogodišnjim poplavama pokazalo je koliko je važno obrazovanje o prevenciji nepogoda, koje bi trebalo da bude uvršteno i u školski program. Pored ovoga, važno je graditi škole koje ispunjavaju standarde koji se primenjuju u EU, bez čije pomoći bi rekonstrukcija bila mnogo duža i teža, rekao je tom prilikom ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Radovi na rekonstrukciji škole su obuhvatali malterisanje, postavljanje podova i keramičkih pločica, zamenu stolarije, izgradnju pregradnih zidova i radove na fasadi. Toaleti su rekonstruisani, a elektro instalacije i kotlarnica obnovljeni. Zahvaljujući pomoći Evropske unije, više od 620 učenika i profesora sada ima adekvatne uslove za učenje i rad.

Naše škole su danas, nakon rekonstrukcije, bolje nego što su bile pre poplava, rekao je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i zahvalio se svim donatorima i građanima na pruženoj pomoći.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari