Za sedam dana 54 pokušaja krađe metalnog otpada iz fabrike Ziđin u Boru 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

U proteklih sedam dana kradljivci sekundarnih sirovina čak 54 puta su pokušali da odnesu metalni otpad iz kruga fabrike „Srbija Ziđin kuper“ u Boru i pripadnici obezbeđenja evidentirali su 859 osoba koje su uspele da uđu u krug kompanije, a jedanaestoro je predato policiji, saopštila je rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju Saša Perišić.

Ona je istakla da lopove u tome ne sprečavaju ni zid, koji je oko svojih metalurških pogona kompanija izgradila u Topionici, ni video-nadzor, kao ni činjenica da će morati da se suoče sa službenicima firme koja obezbeđuje kompanijsku imovinu i sa policijom.

Perišić je navela da je u nekoliko navrata došlo i do tuče i da su povređena četiri radnika obezbeđenja, kao i da je sprečeno otuđenje oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice i limova.

Iako se više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnji i havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama, kazala je Perišić i istakla da u krađama uglavnom učestvuju lokalni Romi, mada je policija u nekoliko navrata privodila i izgrednike iz drugih gradova.

Perišić je navela i da u krađama učestvuje dosta žena i dece i skrenula pažnju da zakon kaže da se nad decom mlađom od 14 godina i ženama koje su u drugom stanju, ili kažu da su trudne, ne sme primenjivati sila, kao i da se oružje sme upotrebiti samo u krajnjoj nuždi, što je za procenu veoma diskutabilno.

Kako onda reagovati u situaciji kada dođe do sukoba sa 30 ljudi, koji u rukama imaju metalne predmete kojima mogu naneti teške povrede, upitala je Perišić i dodala da službenici obezbeđenja, koji imaju iskustva kroz postupke u tužilaštvu i na sudu, kažu da imaju utisak da su kod nadležnih državnih organa lopovi zaštićeniji od njih.

Pozivamo sve koji imaju ingerencije da regulišu otkup sekundarnih sirovina kako bi svi koji donose prikupljeni metal imali obavezu da se evidentiraju i da dokažu poreklo sirovine, kazala je Perišić.

Prema njenim rečima, fabrika „Srbija Ziđin kuper“ će zbog sve učestalijih napada na imovinu angažovati još jednu kompaniju koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari