Za turističke agencije "mrtva" sezona, a planinski centri prepuni školaraca 1Foto: Aleksandra Pavlović

Za najveći broj turističkih agencija koje se bave đačkim i omladinskim turizmom, prethodni period je bio „mrtva“ sezona, dok su, s druge strane, zimski turistički centri bili prepuni školaraca, koji su sa učiteljima i nastavnicima boravili na zimovanjima.

Ipak, ona nisu ugovarana preko škola, već direktno između pojednih agencija i roditelja, a učitelji, odnosno nastavnici su samo posrednici koji su decu vodlili na putovanja.

Da nije reč o ekskurzijama i rekreativnim nastavama (realizuju se u mlađim razredima osnovne škole), potvrđuje i Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam nacionalnog udruženja turističkih agencija JUTA:

– Mi ništa nismo radili u prethodnom periodu, a preovlađujući deo poslovanja nam je đački i omladinski turizam. Uostalom, rekreativne nastave se ne izvode tokom raspusta. Ali jedan broj agencija radi direktno sa roditeljima i na taj način su angažovani nastavnici da vode decu – kaže Zekavica za Danas, inače direktor turističke agencije Balkanik iz Valjeva.

Roditelji kažu da je ovo jedini način da decu pošalju na zimovanje, jer je za celu porodicu to ogroman izdatak. Čuje se i opravdanje da roditeljima niko ne može da zabrani da puste svoju decu s kim žele, ali i da nastavnici imaju pravo da rade šta hoće u svoje slobodno vreme i da dopune kućni budžet.

Ali pored etičke dileme da li je u redu da nastavnici dobijaju novac od roditelja učenika kojima predaju, prosvetni radnici koji se upuštaju u ovakve aranžmane krše niz propisa.

Dodatni problem je u tome što, kada se desi incident, roditelji traže odgovore od škole, iako je reč o privatnim dogovorima sa kojima škola nema ništa. Pitanje je, ipak, jesu li roditelji sa tim upoznati, s obzirom da većina šalje decu upravo jer su im nastavnici kao vođe puta garancija.

Velika se prašina podigla pre nekoliko godina kada su na sličan način gimnazijalci otputovali sa profesorkom Devete gimnazije u Španiju, ali su tamo ostali bez smeštaja. Publicitet je dobio i slučaj nastavnice OŠ „Karađorđe“ koja je odvela grupu đaka na putovanje u Amsterdam, koje je uključivalo i obilazak ulice „crvenih fenjera”.

Ministarstvo je tada najavljivalo sankcije za odgovorne i da će ovakva praksa biti zaustavljena, ali se dalje od toga nije otišlo.

To potvrđuju i masovna đačka putovanja tokom upravo završenog zimskog raspusta.

A dok jednima posao „cveta“, drugi jedva preživljavaju.

Dragoje Zekavica kaže da deca organizovano preko škola nisu nigde išla dve godine, a kao ilustraciju iznosi podatak da su agencije koje se bave đačkim i omladinskim turizmom za dve godine (2020. i 2021.) odradile tek 27 odsto poslova koje su imale u 2019.

On dodaje da agencije imaju velike nerealizovane poslove, ugovorene tokom školske 2019/20. godine, od kojih je jedan broj izveden u drugoj polovini jula i deo u avgustu 2021, i na tome se stalo.

Zekavica podseća da je Vlada jesenas donela uredbu kojom je rok za realizaciju zamenskih putovanja (ugovorenih pre pandemije) produžen do kraja 2022, a ukoliko se ni do tada ne izvedu, agencije imaju rok do 1. februara 2023. da vrate novac klijentima.

– Ukoliko dođe do smirivanja epidemiološke situacije, očekujem da bismo u martu i aprilu mogli da počnemo da radimo i da se ozbiljan broj ranije ugovorenih putovanja realizuje, ali dok je ovoliki broj zaraženih, to nije realno. Što se tiče novih putovanja, pošto se javne nabavke rade onlajn, nije problem da se ta procedura sprovede, pogotovo za jednodnevne izlete ili dvodnevne i trodnevne ekskurzije. Ako bi se stabilizovala epidemiološka situacija od 15. februara mislim da bismo uspeli da odradimo najveći deo poslova tokom proleća. U krajnjem slučaju, uredba ostavlja mogućnost da se zamenska putovanja realizuju i tokom septembra i oktobra, što nam je pre pandemije bio vrlo intenzivan period za poslovanje – navodi Zekavica.

Preporuke

Ministarstvo prosvete je 17. decembra prošle godine uputilo školama i vrtićima preporuke za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika i dece u predškolskim kolektivima, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

U tom dokumentu se navodi da putovanja treba planirati u periodima niske transmisije virusa i na teritorije u kojima se registruje niža učestalost bolesti (kumulativna incidencija za prethodnih 14 dana ispod 300 slučajeva na 100.000. stanovnika i da je trend učestalosti u opadanju). Nadležni ukazuju da roditelji treba da imaju u vidu povećani rizik od infekcije prilikom izvođenja izleta i ekskurzija, te da je potrebna njihova pismena saglasnost, a to je savetovano i roditeljima čija deca idu u predškolske ustanove. Ovu preporuku JUTA je prosledila svojim članicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari