Za unapređenje identiteta 1Foto: Arhiv BNV

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) ove godine pokrenuće projekat osnivanja Bošnjačkog kulturnog centra u Novom Pazaru.

Ovo je rekao na godišnjoj konferenciji predsednik BNV Sulejman Ugljanin i objasnio da će „pod krovom Bošnjačkog kulturnog centra biti sve institucije koje trebaju Bošnjacima“.

– Raspisaćemo konkurs za izradu idejnog rešenja ovog centra, koji će imati nekoliko hiljada kvadrata, a koji će biti čast svakom Bošnjaku. Na taj način ćemo uraditi mnogo na očuvanju, zaštiti i unapređenju svog identiteta, istakao je Ugljanin i pozvao sve organizacije i značajne pojedince da se „uključe u svoje bošnjačke institucije, da pomognu u postizanju što boljeg položaja Bošnjaka u kontekstu evropskih integracija“. BNV će se i u toku ove godine baviti Akcionim planom za manjine. Kako je Ugljanin naglasio radiće „na legalizaciji, dopunama i izmenama ovog plana, koji je nelegalan, jer je usvojen u polutajnoj proceduri“. Predsednik BNV je najavio i da će biti nastavljen i rad “na izradi manjinskog zakona koji je ključ svega, jer su nacionalni saveti u postojećem zakonu svedeni na nivo nevladine organizacije“.

Kada je u pitanju obrazovanje na bosanskom jeziku, Ugljanin je ocenio da je taj proces zaokružen „nakon više od stotinu godina“ i da „predstavlja ključnu stvar u identitetskom pitanju očuvanja, zaštite i unapređenu Bošnjaka“. Zbog toga će, kako je rekao i ove godine nastaviti da motivišu „naše državne organe da potpišu sporazum u skladu sa međunarodnim normama sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, kao države na čijoj teritoriji je zvanični bosanski jezik i pismo, kao i države u kojoj živi većina bošnjačkog naroda. To će olakšati ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari