Zagađenje vazduha u Šapcu evidentno 1Foto: BETA/OMS/GRAD SABAC/DS)

Analize kvaliteta vazduha u gradu, koje je u oktobru obavila ovlašćena ustanova Institut zaštite na radu Novi Sad, pokazale su da u Šapcu postoji zagađenje vazduha, saopštio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare i najavio konkretne mere kako bi se sprečila još nepovoljnija situacija.

Analize kvaliteta vazduha u gradu, koje je u oktobru obavila ovlašćena ustanova Institut zaštite na radu Novi Sad, pokazale su da u Šapcu postoji zagađenje vazduha, saopštio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare i najavio konkretne mere kako bi se sprečila još nepovoljnija situacija.

On je trenutnu situaciju opisao kao delikatnu jer prema podacima republičkih organa i službi zagađenja nema, a novi podaci ukazuju na suprotno. Pri tom, kompanije u Istočnoj industrijskoj zoni, odakle zagađenje dolazi, imaju sva potrebna dokumenta o poštovanju propisa.

Grad mora da reaguje iako to nije njegova nadležnost

”Obavićemo razgovore sa svakom od kompanija, koje jesu socijalno odgovorne i vode računa o perspektivi svog biznisa. A te perspektive nema ako građani koji žive u toj sredini nisu zadovoljni. Zato moraju biti ispunjeni svi parametri zaštite životne sredine. O svim razgovorima i dogovorima odmah ćemo obavestiti javnost. Ne sme ništa da se krije, sve mora da bude jasno i sama činjenica da smo uradili ove analize pokazuje da vodimo računa o tome da grad ima stabilan razvoj u kom će zaštita životne sredine biti jedan od glavnih temelja. Očekujem da se u vrlo kratkom roku svaki izvor zagađenja sanira i da svaka kompanija preduzme neophodne mere da bismo kvalitet vazduha doveli na nivo iz prethodnih godina. Iako ovo nije u nadležnosti grada, mi smo dužni da reagujemo jer je reč o javnom interesu, o zdravlju građana”, istakao je gradonačelnik.

Olivera Kikanović, inspektorka za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Šapca, objasnila je da je merenje ovlašćene institucije iz Novog Sada počelo 14. oktobra radi utvrđivanja specifičnih parametara u vazduhu.

Minstarstvo svrstalo Šabac u zelene gradove, merenja govore suprotno

”Merenje je trajalo osam dana i utvrđeno je da amonijak, praškaste materije, arsen i benzopiren prelaze granične vrednosti. Granične vrednosti prešao je i fluorovodonik na Vatrogasnom domu, što je nalaz Zavoda za javno zdravlje 18. 20. i 21. novembra. Grad će preduzeti sve mere i pratiće se vrednosti fluorovodonika na dve lokacije u gradu: Autobuskoj stanici i Benskoj Bari u trajanju od 30 dana”, navela je inspektorka Kikanović.

Gradonačelnik je podsetio da nove sprovedene analize nisu u nadležnosti grada ali su radi javnog interesa bile neophodne. Istraživanje je inače sprovedeno tako da za postupak niko nije znao jer se želelo potpuno nezavisno i tačno merenje na koje niko nije mogao da utiče.

”Merenja su trajala osam dana, a za relevantnost podataka potrebno je minimum 51 dan. Ali ovo je sasvim dovoljno da se uključimo u rešavanje problema i kažemo građanima da ne treba da se brinu jer se ovo mora rešiti. Obavestili smo sve republičke organe o podacima i napravićemo mali akcioni plan kako da se ovo reši u kratkom roku”, najavio je gradonačelnik i ukazao na činjenicu da je Ministarstvo zaštite životne sredine Šabac svrstalo u zelene gradove a podaci pokazuju da je zagađenje evidentno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari