Zagađivači reke Raške izneli odbranu, odluka o kazni sledeće nedelje 1Foto: N. Kočović

Ni skoro mesec dana otkako je na društvenim mrežama objavljen video kako se iz miksera za beton u reku Rašku ispušta tehnički neispravna voda, nije okončan prekršajni postupak protiv kompanije “Ukras” i njenog direktora.

Komunalni inspektori su protiv te firme i odgovornog lica Aladina S. 6. maja podneli prekršajne prijave koji su, prema informacijama iz Prekršajnog suda, saslušani.

“Okrivljeno odgovorno lice kompanije dostavilo je pisanu odbranu, dok je predstavnik pravnog lica izneo odbranu pred postupajućom sudijom. U toku je izrada odluke koja bi trebalo da bude poznata sledeće nedelje”, rekli su za “Danas” u tom sudu.

Video snimak, na kojem se vidi kako se iz miksera za mešanje betona na obalu i korito Raške ispušta otpadna voda nakon pranja mešalice, objavljen je na društvenim mrežama 30. aprila, izazvavši burnu reakciju građana koji su tražili sankcionisanje odgovornih.

Zbog toga su komunalni inspektori, uz prisustvo direktora firme, 5. maja sproveli inspekcijski nadzor u Varevskoj ulici posle čega su sačinili zapisnik i Prekršajnom sudu podneli zahteve za pokretanje postupaka.

Prijavom je od Prekršajnog suda zatraženo da se “Ukras” i odgovorno lice “oglase krivim i da im se izreknu maksimalne novčane kazne”.

Reka Raška jedna je od najzagađenijih u Srbiji, a kvalitet njene vode u centru Novog Pazara je, poslednje, pete kategrije pa se ona ne bi smela koristiti ni za zalivanje bašta zbog višestruko uvećanih vrednosti amonijum nitrata, fekalnih bakterija, crevnih enterokoka.

Pored nesavesnih građana, koji u korito reke bacaju komunalni i kabasti otpad, glavni zagađivači su kompanije koje u nju ispuštaju otpadne vode, ali i klanice iz kojih se krv uliva u nju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari