“Zajedno” Šabac: O spomeniku, vašaru i gradu u kome se još ne zna ko je bagerom napao građane 1 Proslava dana grada Šapca 2020. godine Foto: Grad Šabac

“Pre nešto više od dve godine, Nebojša Zelenović je otkrio spomenik svom uzoru, Jevremu Obrenoviću u Šapcu. Ovih dana, gradonačelnik Aleksandar Pajić je otkrio spomenik svom uzoru, Šabanu Šauliću“, navodi se u saopštenju GO “Zajedno” Šabac.

„I taman toliko koliko se razlikuju vizije Jevrema i Šabana, toliko se razlikuju i vizije Zelenovića i Pajića.”, ističu oni.

Podsećaju da je Srpska naredna stranka, svojevrmeno, pre nego što je došla na vlast u Šapcu, imala brojne primede na izgled Vinaverovog trga, koji je u to vreme izgrađen, ali da im je zato ovaj novi, kako kažu, baš po meri.

“Zajedno” Šabac: O spomeniku, vašaru i gradu u kome se još ne zna ko je bagerom napao građane 2
Spomenik Šabanu Šauliću u Šapcu Foto: Kristina Vučićević / Danas

“Nije namera da umanjimo nesporni autoritet koji je gospodin Šaulić imao u novokomponovanoj narodnoj muzici. Ipak, spomenici su ponajpre simboli”, kažu u “Zajedno”.

Ističu da je spomenik Jevremu Obrenoviću simbol urbanizacije i evropeizacije grada, dok je spomenik Šabanu Šauliću simbol šabanizacije istog tog grada.

U saopštenju se osvrću i na nedavno završeni Šabački vašar, koji je posle nekoliko godina, po odluci grada, ponovo vraćen na staru lokaciju, takozvani “Mihajlovac”.

“Kao i u prethodnih sto godina, opet smo imali vašarski razvučene elektro-instalacije i sanitarne čvorove koje ne možeš da nađeš. A stotine hiljada ljudi imaju svoje potrebe, pa onda, kao i uvek, padne kiša, nigde asfalta i betona nema, pa se sve to u blato pomeša i intenziviraju mirisi”, kaže se u saopštenju.

Podsećaju da je ranija lokacija na području stare kasarne, koja je ove godine poslužila kao parking, već imala uređenu struju, vodu i kanalizaciju.

“Nije sporna prihodna strana. Kad se naplati puno, a ponudi malo, mora lepo i da ostane. Posebno kada jeftino plaćamo punih devet dana preskupo nabavljenu struju. A predsednik, isključio frižider, za primer!”, navode oni.

Kažu da gradska vlast koristi izraz “maestralno” kada opisuje kako je bio uređen „Mihajlovac“ i da je, iako o ukusima ne vredi raspravljati, “maestralno” baš zaparalo uši.

Dodaju da su ovo teme koje se samo dotiču vizije budućnosti grada, a da bi Šabac imao šanse za budućnost on, kako kažu, najpre mora da odgovori na pitanja na koja šabačko tužilaštvo još uvek nema odgovor.

“Ko je na mostu kod Šapca sa bagerom, motkama i čekićima napao dostojanstvene građane koji su branili našu vodu i našu zemlju? Ko je odštampao i polepio poternice po gradu za jednom novinarkom, advokatom i maloletnim detetom”, pitaju oni.

Podsećaju da je jedan drugi “novinar”, ovih dana, dobio reakciju tužilaštva u istom danu kada je na protestu isprskan vodom.

“U slučaju Šapca, prolaze godine, a oni koji danas vladaju gradom ne mogu biti budućnost, pa izgleda smešno kad o njoj pričaju. Ko se nadao da će biti “maestralno”, taj se razočarao”, kaže se u saopštenju GO Zajedno Šabac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari