Zakon ne daje odgovor o sudbini beba 1

Ministarstvo pravde demantovalo je informacije da se trenutno priprema novi zakon o nestalim bebama.

Na pitanje Danasa da li je tačno da se radi na novom zakonu, kao što se to moglo čuti prethodnih nedelja u javnosti, iz Ministarstva su odgovorili da se Predlog zakon o nestalim bebama nalazi već u Skupštini, i da će poslanici biti u prilici da unaprede ovaj dokument kroz amandmane.

Predlog zakona o nestalim bebama do sada su pratile brojne kritike kako iz udruženja roditelja nestalih beba tako i iz nevladinog sektora. I jedni i drugi su isticali da u ovom obliku zakon neće dati odgovor na pitanja šta se desilo i gde se danas nalaze nestala deca, već će samo omogućiti državi da stavi tačku na sve postojeće slučajeve donošenjem rešenja da se ne može utvrditi istina.

Zbog toga je predlagano da se ovaj zakon povuče iz procedure i da se izradi novi dokument uz uvažavanje sugestija roditelja nestale dece.

Milena Vasić, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), objašnjava za Danas da je Srbija obećala Komitetu ministara Saveta Evrope da će ključne nedostatke predloga zakona koje su navodili roditelji rešiti kroz amandmane.

– Međutim, Srbija je već u samom konsultativnom procesu jasno stavila do znanja da ne želi da sasluša glas roditelja nestalih beba i oglušila se o preporuke Saveta Evrope, ističe Vasić, dodajući da je stav Jukoma da zakon treba da bude „povučen iz procedure i da je potrebno oformiti kvalifikovanu i stručnu radnu grupu koja bi izradila novi tekst zakona uz uvažavanje sugestija roditelja“.

Isti stav ima i Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, koja kaže za Danas da je njeno udruženje polovinom januara poslalo dopis Ministarstvu pravde i predsedniku države sa predlogom da se formira radno telo koje bi radilo na novom dokumentu.

– Želimo da učestvujemo u procesu od početka do kraja. I smatramo da ovaj trenutni predlog zakona nije dobar i da treba da se povuče – ističe Novokment, dodajući da do sada niko nije odgovorio na njihov dopis.

Zakon o nestalim bebama pripremljen je nakon presude iz Strazbura 2013. godine u slučaju Zorice Jovanović, koja je državu tužila jer nikada nije dobila odgovore o sudbini svog deteta za koju joj je rečeno da je ubrzo po rođenju 1983. preminula, dok ona sumnja da je nestala iz porodilišta u Ćupriji. U Strazburu je trenutno još petnaest tužbi roditelja nestale dece iz Srbije.

Zakon možda sačeka novu vlast

Kada će na dnevni red skupštine stići Zakon o nestalim bebama, ne zna se. Moguće je da ovaj saziv Skupštine neće o njemu ni raspravljati. Skupština će biti raspuštena u martu i tada će svi zakoni biti povučeni iz procedure, tako da postoji mogućnost da će zakon o nestalim bebama sačekati novu vlast posle izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari