Zamenik republičkog tužioca: Kad bih mogao menjao bih srpsko društvo 1Foto:Medija centar

U Srbiji ne postoje ni elementarne pretpostavke da unazad nekoliko godina i danas može da se goni neko ko je povezan sa ovom ili nekom drugom vlašću

Na tribini Foruma pisaca i Građanskog demokratskog foruma, zamenik republičkog ružioca Goran Ilić je kao veliki problem istakao „odnos građana prema nezavisnim institucijama“.

Bitno je da podržavaju njihovu nezavisnost, jer u tom slučaju vlast će se ustručavati od ataka na nezavisne institucije.

„Složićete se sa mnom“, kaže Ilić, „da ovde većina građana smatra da je legitimno da političar okrene telefonom tužioca i naloži mu šta treba da radi u konkretnom predmetu. Problem je stroga hijerarhija i u sistemima gde više organa mogu da pretenduju na isti predmet, gde imate konkurenciju nadležnosti. Treći problem jeste (naša kultura, autocenzura ili kako oni kažu anticipativno povinovanje, koja se unapred povinuje nekakvoj moći i na kraju imate tzv. distancu vlasti“.

U zemljama u kojima se moć shvata kao nešto dobro, odraz reda, nešto što uspostavlja društvenu harmoniju, u takvim zemljama nemate nezavisne institucije i neko ko je podređen ima kapaciteta da se suprotstavi bilo kom uticaju. I kad sve to imate u vidu shvatite da u Srbiji ne postoje ni elementarne pretpostavke da unazad nekoliko godina i danas može da goni nekoga ko je povezan sa ovom ili nekom drugom vlašću. To je suštinski problem! i kad bih mogao da utičem na nekoga – menjao bih srpsko društvo! To je susština.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari