Testament Muamera el Gadafija pojavio se na internet sajtu Seven dej njuz, koji navodno pripada pristalicama svrgnutog i ubijenog libijskog vođe. Gadafi je u testamentu izrazio želju da bude sahranjen u blizini članova porodice i prijatelja u svom rodnom gradu Sirtu, koji je bio jedno od poslednjih uporišta snaga odanih bivšem režimu.

„U slučaju mog ubistva, želeo bih da budem sahranjen u skladu sa muslimanskim ritualima, u odeći koju sam nosio u trenutku smrti, da moje telo ne bude oprano, na groblju u Sirtu, pored članova porodice“, ističe se u dokumentu. Gadafi je apelovao na Libijce da zaštite njegove srodnike, naročito žene i decu, te da čuvaju svoj identitet, istoriju, i časnu reputaciju predaka i heroja.

Testament svrgnutog libijskog vođe sadrži i poziv njegovim pristalicama da nastave otpor i vode neprestanu borbu protiv bilo kojeg stranog agresora. „Neka slobodni narodi sveta znaju da smo mogli da odustanemo od svojih principa u zamenu za ličnu sigurnost, bezbedan i stabilan život. Primili smo mnogo takvih ponuda, ali izabrali smo borbu kao simbol dužnosti i ponosa“, ističe se u testamentu. Prema Gadafijevom mišljenju, buduće generacije treba da nauče da je zaštita države čast, a da njena prodaja predstavlja najveću izdaju koju će istorija uvek pamtiti.

Nekoliko stotina Libijaca čekalo je u redovima u noći između nedelje i ponedeljka da vide Gadafijev leš, koji je i dalje izložen u rashladnom uređaju tržnog centra u Misrati. Predstavnici lokalnih privremenih vlasti u Misrati saopštili su da neće dozvoliti da se sahrana obavi u tom gradu. Prelazni nacionalni savet (PNC) još nije doneo odluku gde će biti sahranjen Gadafi, njegov sin Mutasim i bivši ministar odbrane Abu Bakr Junis, koji su takođe ubijeni.

Privremeni libijski premijer Mahmud Džibril izjavio je da se ne protivi pokretanju istrage o okolnostima pod kojima je ubijen Gadafi, ali da ne postoji nijedan razlog da sumnja u verodostojnost zvaničnog izveštaja u kojem se navodi da je nekadašnji vođa stradao u unakrsnoj vatri. Nedavna autopsija pokazala je da je Gadafi umro od hica dobijenog u glavu, ali ostaje pitanje ko je ispalio metak, što predstavlja mrlju za privremene vlasti Libije. Džibril tvrdi da se neće kandidovati za neku funkciju u novoj vladi Libije, ali je kazao da će predsednik parlamenta postati privremeni predsednik države. Prema njegovim rečima, takav sistem funkcionisaće sve do organizovanja predsedničkih izbora.

Predsednik PNC Mustafa Abdul Džalil poručio je juče da su Libijci „umereni muslimani“, pošto su Evropska unija, Francuska i Danska izrazile zabrinutost zbog ponovnog uvođenja šerijatskog prava, izvestila je Beta. „Želim da uverim međunarodnu zajednicu da smo mi Libijci muslimani, ali umereni muslimani“, rekao je Džalil dan nakon što je obraćajući se naciji, najavio da će u Libiji ponovo biti uveden islamski zakon, šerijat. „Kao muslimani, poštujemo islamske propise, a oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za bilo koju političku stranku ili formaciju“, dodao je Džalil. Abdul Džalil je objasnio da će šerijat biti osnova pravosudnog sistema, dodajući, međutim, da to ne znači da će svi sada važeći zakoni biti automatski stavljeni van zakona.

Kastro osudio ubistvo i genocid

Havana – Bivši kubanski lider Fidel Kastro osudio je ubistvo Gadafija i, kako je naveo, „genocidnu“ akciju NATO-a u Libiji. Pukovnika Gadafija su „teško ranili najmoderniji bombarderi NATO-a koji su presreli i neutralisali njegovo vozilo, a uhvatili ga živog i ubili ljudi koje je naoružala ta organizacija“, naveo je Kastro u redovnom članku koji objavljuje kubanska štampa. „Njegovo telo je izloženo kao ratni trofej, ponašanje koje krši najosnovnije principe islama i ostalih verskih uverenja u svetu“, napisao je Kastro. U članku „Genocidna uloga NATO-a“, Fidel Kastro piše da je Alijansa postala „instrument najperfidnije represije u istoriji čovečanstva“. NATO je „preuzeo tu ulogu čim je Sovjetski Savez koji je poslužio kao izgovor za njegovo stvaranje, prestao da postoji“, a „njegovi zločinački ciljevi razotkrili su se u Srbiji“ 1999. kada su „zemlje te zlokobne organizacije poslali svoje snage kao podršku kosovskim secesionistima“, piše Kastro. Beta – AFP

Ponos Safije Gadafi

Gadafijeva supruga Safija, koja se od avgusta nalazi u Alžiru, izjavila je za sirijsku televizijsku stanicu Al Rai da je ponosna na junaštvo svog supruga, kao i sinova, koji su se šest meseci borili protiv agresije 40 država. Ona je bivšeg libijskog lidera nazvala svetim ratnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari