Naoružani napadači ubili su juče 11 radnika fabrike đubriva u sirijskoj provinciji Homs, što je drugi slučaj za manje od nedelju dana koji liči na masovno pogubljenje, javili su aktivisti za ljudska prava. Radnici su ubijeni u gradu Kazir, kada je napadnut autobus koji ih je vozio na posao, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.


Provladina fejsbuk stranica „Homs News Network“ objavila je fotografije 11 muškaraca na podu prostorije koja bi mogla biti učionica, izvestila je Beta. Za ubistva je optužila Sirijsku slobodnu vojsku, a kao razlog navela da su radnici bili zaposleni u državnoj firmi.

Tela 13 muškaraca, od kojih su, kako se čini, mnogi bili pogubljeni, nađena su u istočnoj provinciji Deir el-Zur, u blizini granice sa Irakom. Veruje se da su muškarci bili radnici jedne naftne kompanije. Nije jasno ko ih je ubio.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče, posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Berlinu, da se sa visokim gostom složila da je za krizu u Siriji poželjno političko rešenje.

– Masakr u Huli (prošle nedelje) još jednom je pokazao da je u Siriji užasna humanitarna situacija – rekla je Merkelova na konferenciji za novinare koju je održala sa Putinom. Uoči posete, šef nemačke diplomatije Gido Vestervele izjavio je za Velt da „Rusija treba da uvidi da ne radimo protiv ruskih strateških interesa, kada želimo da zaustavimo nasilje u Siriji“. Slične poruke za Putina je pripremio i zvanični Pariz, gde se ruski predsednik uputio nakon razgovora u Berlinu. Državni sekretar SAD Hilari Klinton pre dva dana je kazala da bi politika Moskve „mogla da gurne Siriju u građanski rat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari