Zgrada policijske stanice u gradu Kefu, na severozapadu Tunisa, zapaljena je, izjavio je u nedelju jedan predstavnik sindikata i naveo da je vojska raspoređena u tom gradu posle nekoliko napada „lokalnih bandi“. Situacija je u nedelju ujutru bila mirna ali zategnuta jer je u Kefu u subotu došlo do sukoba policije i antivladinih demonstranata. Poginule su četiri osobe i 15 je povređeno.

Demonstranti u Tunisu već danima zahtevaju odlazak svih funkcionera imenovanih za vreme svrgnutog predsednika Zina Abidina Ben Alija. Demonstranti u Kefu traže i odlazak tamošnjeg načelnika policije Kaleda Gazuanija, kojeg optužuju za zloupotrebu položaja. Oni su upali i u lokalno sedište bivše vladajuće stranke, kao i u kuću Gazuanija.

Gazuani je tokom noći uhapšen i prebačen u glavni grad, pošto je ošamario jednog demonstranta i potom pucao u demonstrante. Demonstracija je bilo i u gradu Sidi Buzidu gde je pobuna i počela.

Turizam na proleće

Velika Britanija je još u petak povukla upozorenje građanima da ne putuju u Tunis. Bitan za Tunis, turizam bi u proleće trebalo da se vrati u uobičajeni tok, obećao je resorni ministar Mahdi Huas.

Skraćen policijski čas

Vlada Tunisa je od subote u ponoć, tri nedelje po bekstvu šefa države Bena Alija, skratila policijski čas, smatrajući da je stanje bezbednosti bolje. Vlasti su skratile policijski čas za dva sata, te sada traje od ponoći do četiri ujutro.

Obustavljene aktivnosti vladajuće partije

– Tuniski ministar unutrašnjih poslova Fahrat Rajhi obustavio je sve aktivnosti bivše vladajuće partije Ustavnog demokratskog pokreta (RCD), prenela je državna novinska agencija TAP. U saopštenju se navodi da obustava znači da ta partija neće moći više da održava sastanke, a sve njene kancelarije su zatvorene. Ta mera je preduzeta, kako navodi agencija TAP, zbog „izuzetne urgentnosti“ situacije, čime se aludira na sukobe u Kefu. Demonstranti traže odlazak svih funkcionera imenovanih za vreme vladavine svrgnutog Ben Alija. Beta-AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari