U nemirima u Bosni i Hercegovini juče su zapaljeni zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu, zgrada Tuzlanskog kantona i zgrada Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru. Prema informacijama pristiglim do zaključenja ovog izdanja Danasa u Sarajevu je goreo čitav prvi sprat zgrade Vlade Kantona Sarajevo.


U Opštu bolnicu „Abdulah Nakaš“, javio je portal klix.ba, primljeno je 30 osoba povređenih na protestima. „Od toga je veći broj policajaca. Nekoliko povređenih su osobe mlađe životne dobi, uglavnom u ranim dvadesetim. Pacijenti su uglavnom imali povrede ekstremiteta i glave. Veći deo njih je prošao s lakšim povredama i odmah su nakon ukazane pomoći pušteni kući“, preneo je ovaj sajt. Rulja je u Sarajevu, prema izveštajima, krenula u rušilački pohod uništavajući trafike, radnje, stanice gradskog prevoza, čupajući bankomate.

Ispred zgrade Predsedništva BiH zapaljeno je pet automobila. U demonstracijama i neredima je, prema ranijim informacijama, učestvovalo od 500 do 1.000 ljudi. Zaposleni u administraciji su uoči nereda evakuisani.

Nakon trodnevnih protesta u Tuzli, predsednik kantona Sead Čaušević podneo je ostavku. U Tuzli se juče okupilo nekoliko hiljada građana na platou ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i okolnim ulicama, naveo je klix.ba. „Nakon mirnog početka protesti su eskalirali u nerede. Demonstranti su probili policijski kordon i ušli u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona te je zapalili. Kamenovana je i zapaljena zgrada Opštine Tuzlanskog kantona. Demonstranti su ranije upali u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona koju su demolirali, dok se policija povukla čekajući pojačanje iz drugih kantona, prenela je Beta.

Demonstranti u Tuzli su ranije saopštili da je „današnje stanje rezultat oglušivanja aktuelne vlasti na zahteve radnika“, te da je „ovo jedini način da izraze svoje nezadovoljstvo koje traje godinama i da je došlo vreme da se stvari pomaknu sa mrtve tačke, jer ih godinama vode u neizvesnost i obespravljenost“. Protesti su počeli u sredu kada su ispred Vlade Tuzlanskog kantona izašli radnici nekoliko firmi, nezaposleni i drugi građani.

Pre nego što su zapalili zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru, demonstranti su je kamenovali, a kroz glavni ulaz su ušli izbacivši opremu iz portirnice. Zahtevali su ostavku gradonačelnika Ljube Bešlića uz uzvike „Ljubo lopove“.

Protesta je bilo i u drugim gradovima. Više od dve hiljade ljudi okupilo se ispred Većnice i Vlade Brčko distrikta u znak podrške demonstrantima u Tuzli, ali i da bi izrazili nezadovoljstvo radom lokalne vlasti. Učesnici protesta jajima su gađali zgradu Vlade i vikali „izađite lopovi“.

Stotinak građana Banjaluke učestvovalo je u protestnoj šetnji na poziv Udruženja građana „Oštra nula“ i Helsinškog parlamenta građana Banjaluke. Nosili su transparente na kojima su ispisani nazivi propalih banjalučkih giganata, poput „Incela“, „Kosmosa“, kao i transparent sa ispisanim motom protesta „Ako vam je dobro, onda ništa“. Prolazeći pored Palate predsednika RS i gradske uprave učesnici protestne šetnje su uzvikivali: „Lopovi, lopovi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari