Zastava najavljuje nova vozila 1Ilustracija Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije

U kragujevačkoj vojnoj fabrici Zastava TERVO najavljuju da će tokom ove godine da počnu serijsku proizvodnju Novog terenskog vozila (NTV), u dve verzije (vojnoj i civilnoj), te nulte produkcije oklopnog vozila M 20 MRAP 6×6 (pogon na svih šest točkova).

Serijska proizvodnja Novog terenskog vozila otvoriće, tvrde u menadžmentu TERVA, i nova radna mesta, pa će u toj fabrici, pored postojećih 100, u prvom ovogodišnjem kvartalu da bude zaposleno još 50-ak metalskih radnika: bravara, mehaničara, limara i farbara.

Reč je o zanimanjima koja su, navode u TERVU, sve deficitarnija na kragujevačkom tržitu rada, zbog narastajućeg broja industrijskih pogona u centru Šumadije, kojima trebaju radnici istog profila.

Za kupovinu NTV zainteresovane su, tvrdi menadžment, i neke azijske i države severne Afrike.

U poslovodstvu Zastave TERVO, vojnog preduzeća koje je, krajem 2017, formirano u pogonima Zastava kamiona, agenciji Beta su rekli da će tokom godine početi testiranje i izrada nulte serije oklopnog vozila M-20 MRAP 6X6 koje “odlikuje visok stepen balističke i protivminske zaštite.”

Na sajtu Ministarstva odbrane (MO) vozilo Zastava se, kad su noviteti Zastave TERVO u pitanju, između ostalog, navodi da je Novo terensko vozilo (NTV) u decembru 2019. godine uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. godine započeta je i izrada nulte serije.

Terensko vozilo Zastava Tervo 1,4t 4×4 domaće je vozilo savremenog koncepta, „četiri puta četiri“, sa nezavisnim oslanjanjem i automatskim menjačem, koji u kombinaciji sa razvodnikom pogona i modernim motorom daju optimalne vučno-dinamičke karakteristike i respektivno ponašanje u različitim terenskim uslovima.

Ovo vozilo je tokom decembra 2019. godine uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. godine započeta je izrada nulte serije u verzijama 1+2 TERETNI i 1+8 KOMBI“, piše na sajtu Ministarstva odbrane, uz navođenje karakteristika NTV, tipa da je u njega ugrađen četvorotaktni dizel motor, da mu je maksimalna brzina 100 kilometara na sat, a deklarisana nosivost 1.400 kilograma…

Ono što ne piše jeste da su osvajanje i razvoj proizvodnje NTV-a u Zastavi, odnosno u Zastavi kamionima počeli krajem prve i početkom prethodne dekade ovog veka, i to u četiri verzije, od kojih je jedna bila na bazi IVEKO-a, i koja je još uvek u upotrebi u Vojsci Srbije.

Sve četiri verzije NTV-a u više navrata su predstavljane nadležnima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije (VS) kao i bivšem državnom vrhu.

Jednoj od promocija prisustvovao je i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Zastava kamioni je u međuvremenu otišla u stečaj, a Zastava TERVO je, nakon osnivanja, pored proizvodnih hala i dela opreme, nasledila i razvojne projekte kamiona koji su, u prethodne tri godine, inovirani u skladu sa tehničko – tehnološkim napretkom u proizvodnji vozila ze vrste.

Novo oklopno borbemo vozilo M 20 MRAP 6×6 namenjeno je prevozu pešadijskih jedinica. (tri plus devet vojnika)

I, kako tvrde, u MO i VS, poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.

Radi se o vozilu koje pripada drugoj familiji borbenih “točkaša” (u prvoj su vozila “Miloš i “Lazar”). Zastavin MRAP je od “Miloša” i “Lazara” znatno robusniji i jednostavniji, time i jeftiniji, tim pre što je predviđeno da se u njega ugrađuju pozicije domaće proizvodnje.

Vozilo je zasnovano na platformi FAP-a (Mercedesova licenca), ima oklopljenu šasiju, sa protivminskim oklopom s donje strane, na njoj više otvora (puškarnica), na bočnim stranama i krovu, za odgovor posade na napade spolja.

Na vozilu je instalirana turela 12,7 milimetara, a može da nosi i druge vrste naoružanja. Modularno je, što znači da može da se prerađuje i koristi za različite namene.

Proizvodnja tenkovskih gusenica 

UZastava Kovačnici, koja posluje u okviru Zastave oružja, usvojena je proizvodnja gusenica za jugoslovenski tenk M 84 i ruski T 72 . Ispitivanja su, saznaje naš list, pokazala da su Zastavini kovači iskovali kvalitetne tenkovske gusenice, čija su dva para već isporučena Vojsci Srbije. Očekuju se nove isporuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari