Zaštitnik građana: Nije utvrđeno nezakonito postupanje granične policije prema izbeglicama 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Prilikom poseta i razgovora sa licima u tranzitnoj zoni uočeno da oni kod sebe imaju lične stvari, hranu, vodu i mogućnost da sami kontaktiraju svoje predstavnike, istakao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić za Danas.

Iz tog kabineta, rekli su za naš portal da u preventivnom radu, odnosno kroz obavljanje poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), on godinama prati, između ostalog, i postupanje graničnih vlasti na Aerodromu „Nikola Tesla“ prema strancima i uslove u tranzitnoj zoni, odnosno prostoriji u koju se smeštaju stranci koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u zemlju.

O navedenoj prostoriji, koju je parvnik Nikola Kovačević opisao u svom tekstu „Đoković, X i Y“, a u kojoj se, prema njegovim rečima, u nehumanim uslovima drže izbeglice koje slete na beogradski aerodom, kako su nam rekli, Zaštitnik građana je više puta, u svojim izveštajima, ukazivao na to da ova prostorija nije primerena višednevnom boravku lica.

„Upućivane su preporuke da se obezbedi adekvatna prostorija u skladu sa važećim standardima, kao i odgovarajući prostor za boravak na svežem vazduhu, a da se u međuvremenu unaprede uslovi smeštaja u postojećoj prostoriji. Majke sa decom ne borave u navedenoj prostoriji, već se smeštaju u tranzitnim prostorijama koje su posebno namenjene i opremljene za njihov boravak“, rekli su oni.

Zaštitnik građana je potvrdio i da su oni postupili po navedenim preporukama.

„U prethodnoj godini preduzete su aktivnosti na unapređenju smeštajnih uslova u kojima borave osobe u tranzitnoj zoni, s obzirom na to da su radovi na rekonstrukciji Aerodroma uključili i izgradnju nove prostorije za smeštaj stranaca kojima je odbijen ulazak u zemlju, a povodom čega su održavani i sastanci sa predstavnicima Aerodroma“, navodi se u odgovoru Zaštitnika građana.

Oni navode i da je tim NPM u decembru 2021. godine posetio Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu i obišao novoizgrađene prostorije za smeštaj stranaca kojima je odbijen ulazak u zemlju, a koje bi uskoro trebalo da počnu da se koriste.

„Pored pet novoizgrađenih prostorija, koje su u svemu u skladu sa važećim standardima, postoji i deo ograđenog prostora za boravak na svežem vazduhu“, objasnili su oni.

Oni ističu i da je prilikom poseta i razgovora sa licima u tranzitnoj zoni uočeno da lica kod sebe imaju lične stvari (mobilni telefon, lični prtljag i sl.), da im obroke obezbeđuju avio-prevoznici kojima su doputovali u Srbiju, što je i njihova zakonska obaveza, da im je dostupna voda za piće, osnovna sredstva za ličnu higijenu, kao i zdravstvene usluge, odnosno lekarska pomoć ukoliko istu zatraže.

„Strancima koji ne ispunjavaju uslove za ulazak, a zatraže azil, Stanica granične policije na Aerodromu ,,Nikola Tesla“ izdaje potvrde o registraciji, omogućava im ulazak u zemlju i upućuje ih da se jave u neki od centara za azil“, dodaje se u izjavi Zaštitnika građana.

Kada je u pitanju pravo stranaca da se o njihovom statusu obavesti diplomatsko-konzularno predstavništvo njihove zemlje ili zemlje koja zastupa njihove interese, oni su naveli da je strancima omogućeno da sami kontaktiraju predstavništvo „s obzirom na to da im se ne oduzimaju mobilni telefoni, kao i da postoji telefon u prostoriji u kojoj se zadržavaju“.

„U cilju omogućavanja strancima da dobiju pravnu pomoć, NPM je u izveštajima ukazivao na to da je potrebno informisati ih o načinu ostvarivanja te pomoći i o organizacijama koje će im tu pomoć pružiti, odnosno omogućiti im da adekvatno budu upoznati sa njihovim pravima i procedurama za ostvarivanje tih prava, kao i o mogućnosti kontakta relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija koje pružaju pomoć u ostvarivanju njihovih prava“, ukazao je Zaštitnik za Danas.

Kako dalje navodi, NPM je tokom posete Aerodromu 2021. godine uočio da je Stanica granične policije Beograd postupila po navedenoj preporuci i na vidnom mestu u prostoriji u koju se smeštaju lica kojima je odbijen ulazak u Srbiju istakla kontakte relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija koje ovim licima pružaju pomoć u ostvarivanju njihovih prava.

Ipak, dodaje se da je Zaštitnik građana primio određeni broj pritužbi stranaca kojima je zabranjen ulazak u Srbiju.

„Nakon uvida u pritužbe Zaštitnik građana je utvrdio da je Uprava granične policije postupala u skladu sa Zakonom o strancima i građanima – strancima u pisanoj formi – odlukom, zabranjivala ulazak. Stranci su imali pravo žalbe na odluke Uprave granične policije. Takođe u neznatnom broju slučajeva, u kojima su se stranci žalili da im nije omogućen pristup azilu, Stanica granične policije je neposredno nakon pokretanja postupka kontrole obaveštavala Zaštitnika građana da je strancima omogućen pristup azilu, odnosno da su izrazili nameru da podnesu zahtev za azil, da su registrovani i upućeni u centre za azil, te Zaštitnik građana nije utvrdio nezakonitosti i nepravilnosti u radu organa uprave“, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari