Zaštitnik građana: Opština Lajkovac hitno da obezbedi usluge ličnog pratioca deteta 1Zoran Pašalić Foto: Beta/Milan Obradović

Zaštitnik građana je zatražio od Opštinske uprave Lajkovac da hitno sprovede postupak javne nabavke za izbor pružaoca usluge ličnog pratioca deteta, i da preduzme sve radnje da se svoj deci iz te opštine kojoj je takva usluga potrebna obezbedi pre početka nastupajuće školske godine.

U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je Opštini Lajkovac dat rok do 15. avgusta da postupi po preporuci, ,,uz dostavljanje dokaza o postupanju“.

,,Zaštitnik građana je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti, pokrenutom po pritužbi gradjana, utvrdio da je Uprava Opštine Lajkovac načinila propuste u radu jer dve godine nije preduzela sve potrebne radnje kako bi obezbedila uslugu ličnog pratioca deci, čime je naneta šteta i povređeno pravo deteta na obrazovanje i na dodatnu pomoć i podršku u obrazovanju i vaspitanju“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Opštinska uprava u Lajkovcu, u odgovoru na upit Zaštitnika gradjana, navela da ,,zbog vanrednih okolnosti“ izazvanih epidemijom korona virusa postupak javne nabavke za izbor pružaoca usluge nije pokrenut tokom 2020.

Zaštitnik građana ističe da ,,postojeća epidemija ne sme biti izgovor za nesprovođenje postupka javne nabavke za izbor pružaoca usluge ličnog pratioca detetu jer se prava deteta ne mogu ograničavati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.