Zaštitnik građana: Stanje u domovima za smeštaj dece ometene u razvoju izuzetno dobro 1Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je stanje u domovima za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju u Veterniku i u Subotici „izuzetno dobro“, i da prilikom obilazaka nije primetio izuzetno loše uslove koji se pominju u izveštaju „Zaboravljena deca Srbije“, više nevladinih organizacije.

„Lično sam bio u onim domovima u kojima je isticano da su najgori uslovi, a to su ‘Kolevka’ u Subotici i Veterniku. U Veterniku sam bio više puta i hteo sam da vidim da li su izveštaji tačni, da li je bilo promene situacije“, rekao je Pašalić za televiziju N1.

On je istakao da se u timu koji je obilazio domove nalazio i ekspert sudske medicine, i da se tom prilikom kontroliše veliki broj dece.

„I mogu da kažem jedno – stanje u tim domovima je izuzetno, izuzetno dobro. Ono što prvo ukazuje na to je kontakt s tom decom, ona ne umeju da lažu i vidi se da su oni zaista vrlo zadovoljni boravkom tu“, izjavio je Pašalić.

Za fotografije koje su objavljene u izveštaju „Zaboravljena deca Srbije“, zaštitnik građana kaže da su „stare nekoliko godina“.

„Fotografije su stare nekoliko godina, s time što u domu u Veterniku sam ja bio pre par meseci, a pre toga pre godinu dana, bila su značajna poboljšanja. Te fotografije naći ćete u svakom od tih domova. U ‘Kolevci’ su deca do 18. godine, od 18 godina nalaze se u Veterniku. Tu su i lica od preko 40 godina, koja bi trebalo da se smeste u domu za odrasle“, rekao je Pašalić.

Nevladine organizacije „Disabiliti rajts internešenal“ i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom“ objavile su početkom leta izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“, u kome se navodi da „Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama, koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje“.

Zaštitnik građana bio je deo tima koji je formiralo više ministarstava u cilju provere navoda iz tog iztraživanja, odnosno da li su u tim ustanovama slučajevi teškog zanemarivanja i manjka zdravstvene nege koji su rizični po život i zdravlje deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari