Zaštitnik građana u kontroli socijalnih ustanova i MUP-a zbog pokušaja ubistva žene u Malošištu 1Zoran Pašalić Foto: Beta/Milan Obradović

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada centara za socijalni rad u Doljevcu i Nišu, kao i MUP, a nakon informacija da je žena iz Malošišta R.A. (36) zadobila više ubodnih rana, zbog čega je kao osumnjičeni priveden njen vanbračni suprug D.R. (36).

Mediji su prethono izvestili o ovom slučaju, kao i da je osumnjičeni pre nekoliko dana izašao iz zatvora, a ranije bio osuđivan za nasilje u porodici.

Kancelarija zaštitinika građana je saopštila da je Pašalić upitao centre za socijalni rad da li su u ovom slučaju obavestili predstavnike drugih institucija o postojanju nasilja, kao i da li su radnici centara postupali u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

“S obzirom na činjenicu da je uhapšeni muškarac pre nekoliko dana izašao iz zatvora, zaštitnik građana je zatražio je od niškog i doljevačkog Centra za socijalni rad da odgovore i da li je bilo primene Programa podrške ili drugog Programa za socijalizaciju zatvorenika po odsluženju zatvorske kazne”, navela je Kancelarija.

Pašalić je od MUP-a zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj o tome da li je žrtva prijavljivala nasilje nadležnoj policijskoj upravi i da li su dežurni policijski službenici o tome odmah obavestili nadležnog dežurnog tužioca, pošto je osumnjičeni, po pisanju medija, već bio osuđivan za porodično nasilje.

Pašalić je zatražio od MUP-a da se izjasni i da li su pripadnici policije imali saznanja o kretanju osumnjičenog posle izlaska iz zatvora, ispitali sve rizike od ponavljanja tog dela i postupali u skladu sa procenjenim rizicima.

U niškom Univerzitetskom kliničkom centru danas su kazali da je R.A. zadobila rane u predelu grudnog koša i da su njeni vitalni parametri stabilni, ali da se još uvek nalazi na posmatranju na odeljenju opservacije Urgentnog centra.

MUP Srbije je saopštio da su pripadnici policije, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu, sinoć uhapsili D. R. iz okoline Doljevca zbog sumnje da je svojoj nevenčanoj supruzi R.A. nakon verbalne rasprave oštrim predmetom naneo više ubodnih rana.

Uhapšeni D. R. se sumnjiči za krivično delo nasilje u porodici.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari