Zašto direktor PIO fonda hoće da tuži Danas i kakve veze ima karikatura s tim? 1foto Sajt Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović prvo se obrušio na karikaturu u Danasu, pozvao nadležne da reaguju i „stanu na put budalaštinama“, a potom je najavio i da će tužiti Danas.

On je na Instagramu napisao da će Danas „na sudu moći da dokaže svoje tvrdnje da li je ili ne protivno Statutu Fonda PIO izabran za direktora te institucije“.

Stoga, dugujemo podsećanje na činjenice o kojima su pisali, ne samo Danas, već i Insajder, N1, Nova i drugi nezavisni mediji, zbog čega je izbor Ognjenovića za direktora PIO fonda decembra 2022. bio sporan.

Prema Statutu PIO fonda (član 25.), “za direktora Fonda može biti imenovano lice koje ima visoko obrazovanje iz naučne oblasti pravne ili ekonomske nauke i najmanje šest godina radnog iskustva u vrsti i stepenu stručne spreme”.

Zvanična biografija Relje Ognjenovića pokazuje da on nema visoko obrazovanje, a upitno je i radno iskustvo od najmanje šest godina u vrsti i stepenu stručne spreme.

Naime, Ognjenović je 2009. završio Medicinsku školu „Beograd“, na kojoj je stekao zvanje „fizioterapeutski tehničar“. Potom je završio Visoku sportsku i zdravstvenu školu – smer Strukovni fizioterapeut 2012. godine, a 2015. godine Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo predstavlja strukovnu školu nakon koje se stiče 6. stepen stručne spreme, dok visoko obrazovanje, koje se po Statutu Fonda traži za direktora, podrazumeva 7. stepen školske spreme, odnosno završen fakultet.

U februaru 2020. Ognjenović je postavljen na mesto zamenika direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Za njegovo ime, kako je objavljeno, vezuje se sklapanje ugovora sa firmom Aseko, čiji je jedan od direktora brat Ane Brnabić, kao i druženje sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije (o čemu svedoče zajedničke fotografije), te je javnost bila sklona mišljenju da je Ognjenović dospeo u PIO fond na osnovu stranačkih i prijateljskih veza, a ne stručnosti.

U oktobru 2020. potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić reagovala je na vest da je firma „Aseko“, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić, sklopila ugovor u vezi sa nabavkom zaštitne opreme vredan 180 miliona dinara sa PIO fondom, koji je u tom poslovnom aranžmanu predstavljao Ognjenović, preneo je Istinomer.

„Govoreći o zameniku direktora PIO Relji Ognjenoviću, Tepić je istakla da je reč o jednom ‘od najboljih drugara Danila Vučića’. ‘Ognjenović je potpisao ugovor na 180 miliona, dok penzionere omamljuju pričama o rastu penzija od 180 dinara. Dodeljivanje ugovora baš firmi Aseko brata Igora Brnabića kao da je neka vrsta naprednjačke ‘inicijacije’. (…) Drugar Relja prethodno je dospeo u javnost kad je kao fizioterapeut postao član Veća za saobraćaj Opštine Voždovac. Sreća u nesreći je tada bila što kao član Veća nije imao nikakav izvršni potpis za budžet i trošenje novca građana. Međutim kao zamenik direktora PIO Fonda, ovaj Danilov drug ima u rukama ne samo novac invalida i penzionera, već njime, kako vidite, upravlja bratijski i partijski – za sve pare, što bi rekao naš narod’, istakla je Tepić, a prenela Nova.rs.

Kao zamenik direktora Fonda, Ognjenović je, prema istraživanju Insajdera, potpisao ugovore za još nekoliko spornih nabavki.

Insajder je u serijalu “PIO fond – svačiji i ničiji” naveo da je kontrola tendera od početka 2019. do kraja 2020. godine, koju je sproveo državni revizor, pokazala da je prosečan broj ponuđača na tenderima PIO fonda jedva prelazio jedan.

Na tenderima su konkurenciju ograničavali nelogično postavljeni uslovi, odnosno, kako je revizor naveo, zahtevi da ponuđači imaju određene sertifikate.

“Vi unapred imate nekog kome želite da dodelite ugovor i onda pogledate šta taj ima specifično, što drugi nemaju. U polovini ili više od pola slučajeva se desi da to, što kaže revizor, nije u logičkoj vezi sa nabavkom ali ja imam neki sertifikat taj i taj i vi kažete da je taj sertifikat obavezan. Imam ga samo ja i legitimno, legalno dobijem ugovor”, objasnila je za Insajder Jasna Filipović, direktorka Centra za primenjene evropske studije.

Prema istraživanju Insajdera, sporne sertifikate PIO fond je zahtevao na tenderima za rekonstrukciju svojih filijala u Leskovcu i Vranju.

U tim poslovima, za koje se javio samo jedan ponuđač, PIO fond je obnovu objekata plaćao između 1.000 i 760 evra po kvadratu, što je i više od prosečne cene za kupovinu nekretnina u tim gradovima.

Ugovore o rekonstrukciji potpisao je tadašnji zamenik direktora Fonda Relja Ognjenović.

Prema istraživanju Insajdera, njegov potpis našao se i na ugovoru za posao oglašavanja PIO fonda na portalima preko kojih se informišu korisnici penzija.

Ovaj posao je kao jedini ponuđač dobio portal Glas nacije koji, prema podacima Agencije za privredne registre, od osnivanja 2018. redovno prima državne subvencije, a zvanično nema zaposlenih.

Prema istraživanju Insajdera, nakon što je ovaj portal godinu dana objavljivao plaćena obaveštenja PIO fonda, ta institucija je raspisala novu javnu nabavku na kojoj je, ovoga puta, zahtevala da portal koji će dobiti posao dokaže da je u prethodnom periodu imao po 10 objava o penzijskom osiguranju. Na tenderu je kao jedini ponuđač ponovo pobedio „Glas nacije“.

Ognjenović je karijeru počeo 2011. kao popisivač, na popisu stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku. Tri meseca u toku 2013. godine radio je u Zavodu za zaštitu radnika MUP-a kao strukovni fizioterapeut, i tri meseca u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, ortotiku i protetiku.

Od 2014. godine obavljao je funkciju člana Veća Gradske opštine Voždovac zaduženog za saobraćaj, asfaltiranje i javni prevoz, a na konstitutivnoj sednici Skupštine GO Voždovac, održanoj 3. juna 2016, opet je izabran za člana Veća.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

U februaru 2020. postavljen je na mesto zamenika direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a na čelo Fonda postavljen je 29. decembra 2022.

U trenutku kada je postavljen za direktora Fonda, u njegovoj zvaničnoj biografiji navodi se da njegovo obrazovanje iznosi 6. stepen stručne spreme, međutim, na sajtu PIO Fonda sada stoji novi podatak, sa kojim javnost nije bila upoznata.

Naime, navodi se da je od 2016. do 2019, Ognjenović pohađao master studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, smer međunarodna ekonomija, gde je položio državni stručni ispit.

Sa Reljom Ognjenovićem pokušali smo da stupimo u kontakt preko piar službe PIO fonda, ali nam se on nije javio, niti odgovorio na pitanja u vezi sa tužbom koju je najavio da će podići protiv Danasa i u vezi sa karikaturama na koje je burno reagovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari