Zašto je SPO pre 20 godina tražio da se ispita Đinđić o zločinu na Ibarskoj 1Foto: Radenko Topalović

Srpski pokret obnove (SPO) zahtevao je 2002. godine da se na suđenju za ubistvo na Ibarskoj magistrali ispita i tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić.

U arhivi Danasa iz 2002. godine pronašli smo vest da je Srpski pokret obnove (SPO) zahtevao da sudija Miroslav Cvetković, na suđenju optuženim za četverostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, prihvati zahtev advokata porodica ubijenih o saslušanju tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đindića.

„Sudu je, naime, dostavljena Đindićeva izjava radiju B-92, od 3. maja prošle godine, da je on, još u oktobru 2000, znao koje vozio kamion kojim je počinjen zločin i po čijem nalogu. Sud je dužan da ispita kako je Đindić i od koga saznao ime ubice, zašto je o tome ćutao punih sedam meseci i zašto je, po hapšenju okrivljenih za zločin, uzeo u zaštitu pukovnika Resora Državne bezbednosti Srbije Milorada Lukovića – Legiju, glavnog operativnog organizatora masakra i komandanta jedinice čiji su pripadnici počinili ubistvo na Ibarskoj magistrali“, naveo je tada u saopštenju SPO.

Oni su u tom saopštenju tražili „da Zoran Đindić bude ispitan onako kako se to čini u zapadnim sudovima, gde su važne samo činjenice a ne državna funkcija“.

SPO je bio uveren da će se „pokazati da je premijer Srbije glavni krivac za selektivnu optužnicu za zločin na Ibarskoj magistrali, kao i za zataškavanje istrage oko ubistva Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića i niza drugih likvidacia u Srbiji, počinjenih za vreme vladavine Slobodana Miloševića i posle njegovog pada“.

Zastupnik Vuka i Danice Drašković, advokat Dragoljub Todorović podneo je još pre toga predlog sudu da se kao svedok pozove predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić, a sudija Miroslav Cvetković, kako se navodi, odlagao je odluku o tom predlogu.

U obrazloženju zahteva da se sasluša Đinđić, tada je navedena njegova izjava da je krajem oktobra 2000. godine znao ime vozača kamiona koji je izazvao nesreću, ali da ništa nije moglo da se uradi, jer je Radomir Marković još bio načelnik RDB.

„Taj dečko je bio u potpunom očajanju i bio je izmanipulisan, jer nije znao ko je u kolima“.

Oni su naveli da premijer treba da odgovori na pitanja od koga je saznao ime i ko je još znao, zašto nije prijavio slučaj policiji i da li je obavestio predsednika SRJ, koji je odlučivao o smeni Markovića.

Advokat Todorović naglasio je da je sudija Cvetković tada već četvrti put odbio da se izjasni o predlogu za saslušanje premijera Đinđića, što je suprotno zakonskim odredbama i sudskoj praksi.

Napomenuo je da se sa tim predlogom saglasio i tužilac Milun Dragutinović.

Advokat je optužio sudiju Cvetkovića i da van glavnog pretresa i mimo Sudskog veća, bez izjašnjavanja tužioca, sprovodi dokaze koje predlažu branioci optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari