Zašto je stečaj u zrenjaninskoj Fabrici vode toliko kontroverzan 1foto Miroslava Pudar/Danas

Prema kvartalnom izveštaju koji je sudu podnela stečajna upravnica, imovina firme u bankrotu ni blizu nije dovoljna da namiri dugovanja.

O tome šta se dešava u jednom od najkontroverzinijih stečajeva koji se vodi pred Privrednim sudom u Zrenjaninu, stečaju u Fabrici vode, može se saznati kroz kvartalne izveštaje koje organima stečaja podnosi upravnica Dragica Arsić.

Stečaj je kontroverzan jer sa vodom nema nikave veze, a kroz proces će se utvrditi ko je bankrotstvom najviše izgubio i hoće li se poverioci i u kolikom procentu namiriti.

Jer, pokretnu i nepokretnu imovinu, samo postrojenje i opremu, javni izvršitelj je, na osnovu zahteva kreditora Erste banke, prodao početkom godine firmi „Pannonian water“ iz Beograda, iza koje stoji kompanija „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Imovina je prodata za 417 miliona dinara, što je bila polovina njene procenjene vrednosti.

Prema izveštaju za poslednja tri meseca, ukupna vrednost imovine stečajnog dužnika iznosi 9. 761 896 dinara, a sastoji se od gotovine na računu od skoro million dinara i potraživanja u iznosu od 8,7 miliona dinara od dužnika Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” iz Zrenjanina.

To potraživanje je predmet posebnog spora koji se vodi pred Privrednim sudom u Zrenjaninu.

Potraživanje “Vodovod i kanalizacija” osporava tvrdeći da Fabrika vode “Vodovodu” duguje 14 miliona dinara, zbog čega je ovo zrenjaninsko komunalno preduzeće i podnelo zahtev za otvaranje stečaja.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije, Fabrika vode ima neizmirene obaveze u ukupnom iznosu od 620 miliona dinara.

Ko kome duguje i koliko, utvrđivaće se narednih godina, kao što će proći još vremena dok Zrenjaninci ne dobiju ispravnu vodu za piće.

Od kada je početkom jula u Vladi Srbije potpisan ugovor o javno – privatnom partnerstvu sa “Pannonia waterom”, Zrenjaninci više nisu dobili nijednu informaciju o vodi.

Tada je, prilikom potpisivanja ugovora, najavljeno da bi tehnički ispravnu vodu Zrenjanin mogao da dobije u prvoj polovini 2023. godine a ispravnu vodu za piće godinu dana kasnije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari