Zašto je važno da se trudnice vakcinišu 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Nevakcinisane trudnice čine 20 odsto najtežih kovid pacijenta u Engleskoj, objavila je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Engleske.

Kako se navodi, od jula jedan od pet pacijenta kojima je bila potrebna mehanička pomoć da bi disali bile su trudne žene.

Ovim ženama bila je potrebna pomoć EKMO aparata koji se koriste kada respirator ne može da pomogne.

-Među svim ženama uzrasta od 16 do 49 godina kojima je bila neophodna pomoć EKMO aparata 32 odsto su bile trudnice – navodi NHS, ističući da se radi o ogromnom povećanju u odnosu na početak pandemije kada je pomoć EKMO aparata imalo šest odsto trudnica.

Pri tome, skoro svi kojima je bila potrebna pomoć EKMO aparata bili su nevakcinisani. Zbog toga i NHS, ali i druga stručna tela kako u Engleskoj tako i drugim zemljama sveta pozivaju na vakcinaciju trudnica.

Iako je u početku bila preporuka da vakcinu prime samo trudnice koje imaju rizik od razvoja teškog oblika kovida 19 zbog svojih hroničnih bolesti, sada je savet da sve trudnice treba da prime vakcinu.

Razlog za to je dvostruk. Dosadašnji podaci o vakcinisanim trudnicama pokazuju da su vakcine potpuno bezbedne kako za žene tako i za plod. U Engleskoj je 80,000 trudnica primilo bar jednu dozu vakcine.

Na drugoj strani, Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) navodi da trudnice imaju veći rizik da razviju teži oblik kovida 19 u poređenju sa ženama koje ne očekuju bebu. Hronične bolesti ali i starost trudnice takođe mogu biti faktori koji mogu da dovedu do povećane šanse za teži oblik bolesti.

CDC takođe navodi da trudnice koje imaju kovid 19 češće imaju prevremeni porođaj. Preporuka CDC trenutno je da sve žene koje planiraju trudnoću, koje su trudne ili koje doje prime vakcinu.

CDC ne donosi ograničenja u pogledu vremena kada se može primiti vakcina. Takođe Britanski kraljevski koledž akušerstva i ginekologije navodi da se vakcina može primiti u bilo kom trenutku i da ne postoje razlozi za odlaganje nakon prvog trimestra.

– Pozivamo sve trudnice da prime vakcinu. Postoje jaki dokazi da je vakcina najefikasniji način da se zaštite i majka i beba od mogućeg teškog oblika kovida 19… Razumemo zabrinutost žena u pogledu vakcinacije u trudnoći, ali uveravamo ih da ne postoji veza između vakcine i povećanog rizika od pobačaja ili prevremenog porođaja – naveo je predsednik Britanskog kraljevskog koledža akušerstva i ginekologijeEdvard Moris.

Podsetimo, prethodnih dana u Srbiji se desilo nekoliko smrtnih slučajeva trudnica u Srbiji. Mediji su preneli da preminule trudne žene nisu bile vakcinisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari