Zašto Ministarstvo odbrane Srbije ćuti o jačanju vojne saradnje sa Belorusijom? 1Foto: snapshot/ belta.by

Ministarstva odbrane Belorusije i Srbije razgovarali su o perspektivama razvoja bilateralnih odnosa u vojnoj sferi, prenela je beloruska telegrafska agencija 27. jula.

Putem video linka održane su bilateralne konsultacije o vojnoj saradnji između Ministarstva odbrane Belorusije i Ministarstva odbrane Srbije, to su za agenciju BELTA potvrdili u Ministarstvu odbrane Belorusije.

Sastanku su, kako se navodi, prisustvovali pukovnik Valerij Revenko, načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju i pukovnik Nebojša Svetlica, načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije.

Zašto Ministarstvo odbrane Srbije ćuti o jačanju vojne saradnje sa Belorusijom? 2
Foto: snapshot belta.by

Tokom konsultacija, vojni resori razgovarali su o stanju i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa u vojnoj sferi. Pored toga, usaglašeni su predlozi o daljoj saradnji ministarstava odbrane Belorusije i Srbije, stoji dalje.

O vojnoj saradnji sa Belorusijom, koju je Zapad označio “saučesnikom i agresorom” u ratu Rusije protiv Ukrajine zbog čega je ova država sankcionisana, nema ni slova na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Poznato je i da se Vlada Srbije još u aprilu, gotovo stidljivo – vest je izostala u prorežimskim medijima –  uskladila sa sankcijama koje je EU uvela režimu u Minsku zbog umešanosti u rat u Ukrajini.

Vlasti u Beogradu su takođe,  neko vreme tajile, da su osudile zajedno sa EU režim u Minsku zbog snažnog gušenja građanskih protesta protiv izborne krađe 2020.  Premijerka Ana Brnabić se tada potrudila da objasni da je to obavljeno „u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU“ i izrazila nadu „da nam Lukašenko neće zameriti na tome“.

Kosovo, čiju nezavisnost zvanični Beograd ne priznaje, jedna je od glavnih spojnica Srbije sa brojnim nedemokratskim režimima širom sveta. Među njima je i Belorusija koja je po svim relevantim međunarodnim izveštajima država gde se krše ljudska prava, guše medijske slobode i sprovodi represija nad političkim neistomišljenicima.
Vest o vojnoj saranji sa Belorusijom dakle nije zabeležena na sajtu Ministartsva odbrane.

Ali zato je javnost Srbije detaljno obaveštena o susretu ministra odbrane Nebojše Stefanovića  sa ministrom spoljnih poslova Gabonske Republike Mikaelom Musa-Adamom i ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladla, koji su boravili u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Razgovarano je, piše na sajtu, o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti odbrane, koja bi doprinela i unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i navedenih zemalja.

Srbija je vojno neutralna zemlja, kazao je ministar, koja “neguje i razvija odnose koji su u interesu našeg naroda sa svim međunarodnim partnerima, a među koje svakako spadaju države članice Pokreta nesvrstanih, kao što su Gabonska Republika i Kraljevina Esvatini”.

Prijateljstvo stvoreno u vreme nekadašnje Jugoslavije, rekao Stefanović svojim sagovornicima čije su zemlje priznale Kosovo, “uprkos našoj geografskoj udaljenosti, predstavlja dobru osnovu za uspostavljanje različitih oblika saradnje, koji bi doprineli i da bolje razumemo jedni druge i pružimo međusobno jedni drugima više podrške“.

Da je Belorusija važan saveznik Srbije ne samo u vojnom, već i u ekonomskom i političkom smislu to nam je često govorio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

“Zaista možemo da budemo zahvalni predsedniku Lukašenku i beloruskoj vladi na ponašanju i načinu kako se ophode prema Srbiji. Belorusija je važan saveznik, ne samo u vojnom, već i u ekonomskom i političkom smislu. Saradnja između naših naroda i našeg rukovodstva će se samo nastaviti”, kazao je Vulin februara 2020. tokom posete Belorusiji. Lepo je biti među prijateljima, dodao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari