Zašto niko neće da štampa novine "Nova"? 1Foto: United Media

Međunarodna kompanija United Media saopštila je danas da nijedna štamparija u Srbiji nije prihvatila da štampa nove dnevne novine „Nova“ koje je ova kompanija nedavno najavila.

Kako se dodaje u saopštenju, dva meseca trajali su pregovori sa kompanijama čija je osnovna delatnost štampanje novina i magazina, ali Politika, Borba, Ringier Aksel Springer, Color Press, Grafoprodukt, uz različita objašnjenja, nisu prihvatili novi posao.

Prema navodima United Media, od ćutanja, rečenice da “nemaju kapaciteta za taj posao”, preko “trenutno pokvarenih mašina” nizali su se izgovori zašto ne žele a retki su oni koji su otvoreno izgovorili da se plaše reakcije vlasti.

„Međunarodna kompanija United Media, koja posluje i u Srbiji, u više navrata je upozoravala javnost, ali i domaće i evropske institucije o zabrinjavajućem stepenu kršenja medijskih sloboda sa kojima je bila direktno suočena, a sada to, nažalost, činimo ponovo. Kao posledica kontrole medija od strane vladajućeg establišmenta, strah i autocenzura toliko su se duboko uvukli u svaku poru društva te smo svedoci da 2021. godine u celoj Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja novog dnevnog lista “Nova” koji je zamišljen kao alternativa postojećoj slici u štampanim medijima„, ističe se u saopštenju.

Oni se pitaju da li je moguće da Ringier kao “najveća i najmodernija štamparija u Srbiji”, kako se sami predstavljaju, pored štampanja novina Blic, Kurir, Informer, Srpski telegraf i Objektiv nema kapacitet da štampa i novine “Nova” ili je možda „veći problem uređivačka politika koja se u ovom slučaju razlikuje?“

„Sa razlogom sumnjamo u iskrenost njihovih odgovora imajući u vidu da su sve te štamparije do nedavno imale kapacitet da štampaju mnogo veće dnevne tiraže. Ovim se samo potvđuje da u Srbiji ne postoji medijski pluralizam. Vlast je već preuzela uređivačku kontrolu nad svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, državna kompanija Telekom u više navrata je koristila ogromna sredstva kako bi ulaganjem u infrastrukturu, sadržaj ali i akvizicijama drugih operatora uspostavila dominaciju nad kablovskim kanalima“, napominju iz United Media.

Oni podsećaju da je država, kroz netransparentan sporazum vredan 38 miliona evra postala i vlasnik tabloida Kurir a pojedincima bliskim vladajućem režimu prodati su Studio B, radio stanice HIT FM, TDI, JAT, Karolina, list Večernje Novosti, tabloid Alo ali i državna novinska agencija Tanjug.

„Na medijskoj sceni Srbije uspostavljen je potpuni monopol države a kampanja za gašenje par preostalih slobodnih medija, među kojima su N1 i Nova S, konstantno se vodi. Domaće i međunarodne organizacije već su izrazile duboku zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji“, ističu iz United Media.

Podsećaju i da su u svom godišnjem izveštaju Reporteri bez granica danas upozorili da je Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada.

Ova nevladina organizacija, dodaje se, takođe konstatuje i da su novinari u Srbiji izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija,

„Zato je još važnije da se ne utišaju poslednji glasovi nezavisnog novinarstva, da građani imaju pristup slobodinim, profesionalnim medijima i istinitim informacijama, i da se dnevni list “Nova” uskoro pojavi na kioscima širom zemlje“, ocenjuje se u saopštenju.

U okviru United Medie posluje i list Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari