Zašto se mladi u Srbiji ne vakcinišu? 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Kako da se što pre izađe iz teške epidemiološke slike, da se život što pre vrati na staro i koje su to pogrešne poruke koje su slali nadležni i mediji tokom aktuelne pandemije?

Kako se to grešilo u komunikaciji o preventivnim merama i vakcinaciji sa mlađom populacijom, razgovaraju Marija Ratković, Nevena Trofymenko i Uroš Savić Kain sa Vladimirom Maričićem, u novoj epizodi podkasta Danasa „Vakcinacija – greške nadležnih i medija u komunikaciji“.

Najnovije istraživanje sprovedeno uz pomoć Studentske poliklinike pokazalo je da čak 60 odsto mladih ne želi da primi vakcinu.

Marija Ratković, osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju, ističe da trenutno vlada jedno dosta konfuzno stanje u društvu.

„Konstanto se u medijima plasiraju oprečna mišljenja struke i šalje se poruka da ne postoji osoba sa dovoljno integriteta koja bi izašla pred javnost sa naučnom istinom, što dovodi do toga da se gubi poverenje u nadležne institucije. Važno je komunicirati transparentno i jasno, pojasniti da vakcina nije cilj već sredstvo prevencije određenih bolesti koje funkcioniše zajedno sa ostalim preventivnim merama, poput nošenja maske i izbegavanja javnih okupljanja“, objašnjava Ratković.

Naša sagovornica dodaje da se prevencija shvata olako i da se mnogo više razmatra rizik leka od rizika same bolesti.

Nevena Trofymenko, koordinatorka Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava, istakla je da je za početak važno razumeti poziciju iz koje mladi ljudi nastupaju kako bismo bili u stanju da mladoj osobi vratimo moć da donese informisanu odluku.

„Kako bi se pomoglo u informisanju mladih o tekućoj pandemiji, Studentska poliklinika ima otvoren mejl nalog sa kog svakodnevno odgovara na pitanja u vezi sa korona virusom“, naglašava Trofymenko.

Ona takođe dodaje da je pojava bunta sasvim logična stvar u okruženju u kojem mladi trenutno sazrevaju i da je ova saradnja sa Studentskom poliklinikom do sada donela dobre rezultate i povećala broj mladih osoba koje su se vakcinisale.

Predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije Uroš Savić Kain navodi da je komunikacija sa mladima od presudnog značaja i poručuje da su sprovedena istraživanja pokazala da mladi gaje dosta nepoverenja prema vakcini i da imaju nejasnoće u vezi sa tim kako Srbija kao siromašna zemlja ima najviše vakcina.

Ona ukazuje na trenutni problem širenja informacija i činjenice da sada svako može javno da istupi i da svoje mišljenje na temu iako nije ekspert.

„Najveći problem su u stvari ti višestruki polarizovani odgovori autoriteta i možda bi najbolje bilo puštati mlade stručnjake da ostvaruju komunikaciju preko zasebnih medija stvorenih samo za mlađu populaciju“, navodi Savić Kain.

Takođe, on dodaje da je jedna od preporuka kampanje „Vakciniši se!’’ da se u formalno obrazovanje uvede zdravstvena pismenost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Zašto se mladi u Srbiji ne vakcinišu?”

  1. Najpre, sve dosadašnje mere bile su represivne i nelegalne; potom, deo medicinara (struka) koji se u medijima pojavljuje, kao i većina medija su korumpirani; treće, pratimo druge izvore; a činjenca je da su vakcine eksperimentalne i da struka krije i nus pojave i smrtne slučajeve vakcinisanih.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.