Zašto smo prošli najgore od svih u regionu?

Profesor odgovara profesoru Predragu Konu na tekst - Imam više zamerki jer znam propuste (Danas, 20. maj)

Ostavite komentar


  1. Zna profesor sta je u pitanju.Sto ne kaze da vanrednu situaciju predsednik ne bi preziveo zato sto ne bi bio glavni.Kako bi podneo da neko rukovodi takvom situaciom a da on ne bude u centru paznje.Vidimo danas da predlaze i plate negovateljica.Sta bi mi bez njega.A kaze nece se pojavljivati u kampanji.Hahaha.Jadni i bedni smo,nazalost.

      1. Jesmo. I sve smo i jadniji i bedniji. Kada cemo, i da li cemo se probuditi, ne zna se.

      2. Sram vas bilo, mada, da imate obraza (ili razuma) ne bi ste odvaljivali ovakve gluposti. No ako je nagrada sa majonezom i krastavčićima …

    1. Veći problem je što se za status božanstva okružio nesposobnim poltronima na bitnim pozicijama čiji je jedini životni cilj pravljenje ličnih kombinacija. U vanrednoj situaciji se pokazala ta nesposobnost i neorganizovanost u rešavanju realnih problema pa smo tako loše prošli. Posuda je počela da ispušta vodu na sve rupe.

      1. Slažem se, najveći problem je što nemamo stručne ljude na najbitnijim funkcijama, a to je direktna odgovornost Vučića. Često znam da branim vlast, jer mislim da su odradili dosta dobrih stvari za ekonomsku stabilnost države. Ko god da dođe, imaće sređene finansije. Ali okružio se mediokritetima, jer je njima lakše upravljati, a to košta puno, jer se mnoge stvari rade amaterski i donose se loša rešenja. To, kao i njegovo konstantno dramljenje i svađa sa njima je moj razlog što ne želim ovu vlast, iako sam od onih koji misle da je SZS još gora opcija. Naravno, neću glasati ni za SNS, ni za SNS, iako ću glasati prvi put od 2008.

    2. Naivno je od Vas što smatrate da se AV nebi ponašao na isti način i u vanrednoj situaciji. Tada bi mu jedino moglo biti komplikovanije da izvede vojsku na ulicu ali bi i to uradio obzirom da „za njega zakoni ne važe“.

    3. I list Danas ima svoje sendvicare! Svi do jednog… Ko ne veruje, neka cita komentare… Isto kao u Informeru…

      1. Vaše mišljenje se ovjavljuje u Danas a suprotna mišljenja u Informeru?
        U tome je razlika izmedju vas i ostatka stanovnika ove zemlje. Vi satirete sve koji nisu apsolutno za vas dok ostali pokušavaju da prizovu pameti i zdravom smislu one koji ne misle isto.

        1. Grešite. Veoma često se ne komentari ni nas, koji smo protiv SNS, ali i protiv SZS. Nas koje nazivaju lažnom opozicijom. Na N1 i Novoj mi nikada nisu prošli, dok je ove bilo malo bolje do pre mesec dana. Od pre mesec dana, primetio sam da mi je prošao svaki, kao i da ima mnogo više različitih mišljenja, bilo da su za SZS, SNS ili nekog trećeg. I tako i treba da bude. Uvek sam pričao da je Danas najbolja novina, a čitam ga od devedesetih, bukvalno sam postao čovek uz Danas.

  2. Bravo profesore, a onaj koji je osmislio nacin delovanja i potkupio Krizni stab naprosto je – lud. Jednostavno objasnjenje svega.

    1. Doktor ne gleda Pink i ne čita tabloide. Inače bi znao da smo najbolje prošli u regionu.

    2. On i jeste doktor i to pravi…nista ne moze da izgubi ako iznosi svoje misljenje koje uvek i obrazlozi. Politikom se bave oni drugi doktori…

    3. bole budi čovek i mani se botovanja.
      Svaka čast profesoru, nije se prodao kao mnoge njegove kolege.

    4. Čovek je doktor i ne bavi se politikom, već govori sa stanovišta struke.

    5. Ne budi Bole . Budi razuman i ne veruj u idole , nego u stručnjake sa integritetom .

    6. Dovde smo i dosli zato sto pametni ljudi cute i „manjuju“ se politike. Svi treba da se bavimo njom i ukazujemo na greske (iz svoje profesije) koje prave nestrucni politicari.

  3. Zato sto smo najmnogobrojniji i nismo krili rezultate kao neke nama susedne zemlje koje iskljucivo zavise od turizma.

    1. Kako vi znate da se rezultati nisu krili? Ja na primer mislim da su se krili i da se još uvek kriju.

      1. I ja mislim da su se krili, ali da su se neuporedivo više krili u Hrvatskoj, Albaniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Grčkoj. Nemoguće je da su baš svi oni boljo od nas. A za to vreme, sve ostale zemlje regiona, koje ne zavise toliko od turizma, kao što su Slovenija, BIH, Mađarska, Rumunija i Severna Makedonija su gore od nas. U najmanju ruku je čudno.

        1. argh Ja sam čuo za teorije da su Srbi nadljudi, ali nijesam u njih vjerovao. Da li me ti demantuješ? Da li je moguće da superiorni Srbi nijesu najbolji na Balkanu?

    2. Nismo krili rezultate?
      A krili smo ozbiljnost situacije odlascima u šoping i drmanjem rakijice?

    3. Sta je sa dva smrtna slucaja u KC Nis u danima kada je objavljeno da nije bilo smrtnih slucajeva? Ovo je procurilo. Koliko nije?

    1. Tačno tako. Vanredno stanje nije bilo potrebno samo zbog epidemije već i niz ekonomskih mera za prevazilaženja situacije. Već sada pojedini sektori kao hotelijeri kukaju što je prekinuto vanredno stanje jer se ne može npr. smanjiti PDV na hranu i piće i abolirati poreska davanja.
      Vojska je bila potrebna zbog 400.000 mahom zaraženih ekonomskih emigranata koji su listom oterani iz zemalja u kojim su tražili evropskog hleba preko srpske pogače. Preuveličivanje broja mrtvih od 230 na 250 je tendeciozno, ali i to je opet samo 0,1% od testiranih oko 210.000.
      Da nam prebacuju nemaju pravo ni Hrvatska ni CG koji su zbog turizma drastično smanjili brojke. Još čudnija je Crna Gora koja odavno nema prijavljene obolele i mrtve a drži mere da se vernici SPC ne bi okupljali u Litje. Sada Milo vaga, da li da žrtvuje sezonu letnjeg turizma za rad izbora u Septembru.

        1. Umesto što ste ostavili tako viskoumni i presmešan komentar, bolje je da ste argumentovano odgovorili čoveku koji je apsolutno u pravu. Objasnite mi vašu logiku pri razmišljanju da mi krijemo rezultate, a Crna Gora i Hrvatska ne? Da nisu ozbiljnije države? Sve su to banana države, kao i mi.

          1. Upravo sam htela Miodraga da pitam koji su uzvori njegovih informacija, da ne kazem „argumenata“ jer apsolutno ni jedna izneta stavka nema veze sa zivotom.

  4. Zbog sakupljanja potpisa, zbog mitinga sns, zbog dodele respiratora, zbog smešnog virusa, zbog izbora bez izbora, struke koja ze bavi politikom, političara koji se bave zdravljem, itd.

  5. Jbt, udarili botovi k’o da će izbori, lol. Jedno pitanje za doktora. Pa, zbog čega smo najgorw prošli? Da li je to nesposobnost Vučića i njegovih podguznih muva, nesposobnost zdravstva ili i jedno i drugo?

  6. Profesor pravim argumentima brani svoje stavove, smirenim i civilizovanim recnikom. Za razliku od dr Kona koji kaze za profesora Radovanovica da zivi u „zabludi punih deset „, jednog svog kriticara naziva „ostrascenom budalom“, a one koji legitimno postavljaju pitanja o politizaciji epidemije naziva onima „koji se lako pecaju na to“. Bas primeren recnik, da li je tim recnikom ucio studente?

  7. A da Vas ne boli sto Vi niste na celu Kriznog staba pa malo zavist govori iz Vas?

    1. Za maksimum 10 godina ćete ubedjivati rodjake i komšije da ste znali da je Kon lagao i nije se ponašao u skladu sa profesijom.

      1. Sreća pa imamo vas pametne, koji to već sada znate. Ne znam kako bi živeli da nam vi ne otvarate oči.

  8. Sa pažnjom sa čitao tekst sve do dela gde je uvaženi profesor pomenuo Krušik. Posle toga mislim da nije bilo svrhe čitati do kraja. Stvarno mi je žao, želeo sam da čujem i drugačije mišljenja ali ovo mi izgleda ipak tendeciozno. Šteta?

    1. O tome sam i ja napisao komentar. Ali ovi ostrašćeni SZS botovi su isti kao i SNS botovi, bacaju kamenje na svakog konmisli drugačije. Rekao bih i teže reči, ali nemam autoritet profesora Kona, pa da ih nazovem „ostrašćenim budalama“. A ostrašceni jesu budale, ma kojoj opciji pripadali.

    2. Pa nisi hteo da cujes drugacije misljenje. Da jesi, procitao bi do kraja. Ili bi imao kontraargument za Krusik. A on ne postoji.

  9. Šta reći na čvrsto , stručno , iskustveno Obrazloženje …mera koje su preduzete u Srbiji ,tokom epidemije Covita 19. , sa kojima nas detalj no , stručno upoznaje prof .Radovanović.
    Dr Predrag Kon , je tokom organizacije zaštite i zbrinjavanja građana Srbije , ostavljao utisak poverenja , ali se osećao i njegov veci pritisak politike , na koji je on pristajao.? Zašto???
    Krizni štab je iz svog rada isključio ili nije uključio našeg najvećeg radno aktivnog epidemiologa Vladimira Petrovića , …..Pa .. ZAŠTO…
    Prokletstvo Srbije da ono što ima najdragoceniji menja ga trecepozivcima , da ih ne imenujem, ali to ipak nisu dr Goran i drKon… . ali bilo je još članova Kriznog štaba???
    Neki su sebe već videli u ministarskim.fotrljsma , dok je dr imunolog sa Dečije klinike u Tirsovoj …sa naporom.ulazio u rasprave epidemiologa , često ne argumentovano.

    Konačno pitam., Ako politiku Srbije očigledno kreiraju i sprovode trecepozivci medju političarima , onda koristimo.nase najbolje u Medicini. ,Ako nam već društvene nauke nisu na zavidnom.nibou kadrova .

    1. Gordana, prvo naučite osnove srpskog jezika, ovako se vidi da ste opozicioni bot. „Neargumentovano“ se piše spojeno, medicina malim slovom… Zatim, glupo je lagati za neke stvari koje je lako proveriti. Epdiemiolog Petrović je učestvovao u radu Kriznog štaba, to i sam profesor Radovanović kaže, jedino nije bio po medijima. Možda njegovo političko opredeljenje nije odgovaralo vlastima, a možda i ne voli da se eksponira, to ne znamo. Na kraju, taj „dr imunolog“ iz Tiršove, uopšte nije imunolog. Kako bi vi pametni iz opozicije rekli, uzmite sendvič.

  10. Do sada sam bio veoma iznenađen objektivnim izjavama profesora Radovanovića, iako je poznato da je protivnik trenutne vlasti. Ipak, ovaj tekst je dokaz da je to bila samo loša gluma. O stručnim delovima teksta ne mogu da pričam, jer nije moja profesija, i tu je reč jednog profesota, protiv reči drugog. Tu pre svega mislim na zakone koje spominju. Međutim, ružno je što je iskoristio priliku da tu ubaci Krušik. Iako sam mišljenja da to mora da se istraži, makar i za 10 godina, ne vidim kako je to povezano sa temom. Još gore je sa poplavama iz 2014, koje i nisu krivica ove vlasti, nego baš vlasti koju bi da vrati profesor Radovanović. Ništa nisu uradili po pitanju uređenja korita reka, nasipa i kanala, a imali su 12 godina. Najgore je pominjanje neke doktorke iz Zagreba. Ne samo što iz Hrvatske nikada neće reći nešto lepo o nama (mislim na ljude koji su na funkcijama), kao što ni naši neće o njima (osim ovakvih autošovinista), već ne znam zašto bi njena reč bila bitna. Je l ona vrednija od reči profesora Kona ili samog profesora Radovanovića? Zar profesoru Radovanoviću nije čudno kako su u okruženju najbolje prošle zemlje koje zavise od turizma? Meni logika nalaže da pomislim da je bilo velikog smanjivanja brojki, da turizam ne bi baš skroz pukao. Verujem da je toga bilo i kod nas, mada ne u tolikoj meri, jer nam turizam ne predstavlja bitnu granu privrede. Ne osporavam pravo profesora da iznese svoje političko mišljenje, ali ne kada govori o stručnim temama. Za kraj, uvek mi ke bilo zanimljivo kako su svi ovi ljudi, koji sada svakodnevno kritikuju vlast, ćutali za vreme 12 godina pljačkanja novca od privatizacija i investicija. Ćutali su na najstrašnije ekonomsko uništavanje Srbije, ne samo tog vremena, nego i budućnosti. Odliv mozgova je i krenuo najviše 2008, kada su ljudi shvatili da su ih izigrali oni, od kojih smo očekivali preporod Srbije. Tada su svi ćutali, jer su bili na pobedničkoj strani. Od ovih barem ništa nismo očekivali, pa ae neću razočarati ako ništa i ne dobijemo.

    1. Povrh svega, mislim da krajnji cilj svih mera nije bilo što manje obolelih, već što manje umrlih. Naravo, ta dva jesu povezana, ali ne skroz direktno, sve dok je broj obolelih na nekom nivou koji je moguće kontrolisati i lečiti. Po broju umrlih na milion stanovnika, gore smo prošli od Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Grčke i Albanije, a bolje od Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije i BIH. Zanimljivo kako nema iskakanja, već su baš sve zemlje koje imaju sezone na moru prošle bolje, a ostale lošije. Naivno bi bilo misliti da je to baš slučajnost. Ali razumem, profesor se bavi granom medicine, nije mu potrebna logika, iako bi mu olakšala posao.

    2. Gde me nadje… Lepo ste pomenuli svoju nestrucnost u vezi sa epidemijom. Mogu vam potvrditi da ste nestrucni i po pitanju poplava. Radovima koje je je ova vlast preduzela, ne slusajuci struku, rizik od poplava je visestruko uvecan. Ali, da budem strucnjak i da se „manem politike“…

  11. Posle svih mudrosti u mnogim zemljama jedna je iskristalisana potpuno sigurno – masovno testiranje odmah je pravi odgovor na pandemiju. A dok se Kurta i Murta dogovore preko koliko posrednika da nabave testove da bi svi u lancu ukasirali proviziju a ministar Loncar ne reaguje, mozemo samo da zamislimo zbog cega, situacija je takva kakva je i s obzirom na najostrije mere Srbije u svetu, rezultat je mrsav ack i u regionu! Vlada pala na ispitu!

  12. Nije teško pogoditi da smo u epidemiji korone prošli najgore u zemljama u okruženju. Pa, i vlast nam je najgora na Balkanu, pa nije ni čudo. Kada bi se gledao lekarski kadar, tu bi mnogo bolje prošli, ali politika je ili dobra ili loša, a naša je nepogrešivo – loša.

  13. Upravo je profesor u penziji argumentu ući da nam ne treba vanredno stanje potvrdio da je trebalo. Naveo je dve stvari koje se ne bi mogle izvesti u vanrednoj situaciji:
    1.upotreba vojske vojska je upotrebljena na granici da se spreči neko tolika ulazak zaraženih iz inostranstvu
    2.ne biše mogli odložiti izbori
    Da li su nam pore svega bili potrebni i izvori.
    I za kraj još jedna stvar Mnoge kritike počev od „smešne“konferencije za štampu stoje, ali ne i ova za vanredno stanje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.