Zašto više od 200 lekara i medicinskih sestara punih pet godina vode sudske sporove protiv Zdravstvenog centra u Vranju 1(Ne)odgovorni za blokadu računa: ZC Vranje. Foto:V.Ristić/Danas

Više od 200 lekara i medicinskog osoblja Zdravstvenog centra u Vranju punih pet godina čeka isplatu po izvršnim sudskim presudama za neplaćene troškove prevoza, prekovremenog rada, noćnih dežurstava i rada u vreme praznika. Račun sa koga treba isplatiti potraživanja u blokadi je tačno pet godina i to u iznosu od 313 miliona dinara, podaci su advokata iz Vranja Slobodana Jovanovića, jednog od zastupnika radnika ZC Vranje.

– Ne vidim rešenje, bar ne u ovom trenutku, za moje klijente jer blokada je prevazišla 300 miliona dinara i ovaj problem se odlaže punih pet godina. Moglo je sve da bude mnogo pre rešeno, ovako sa osnovnim troškovima, kamatom, sudskim taksama teško je očekivati bilo kakvu naplatu – skeptičan je u izjavi za portal Danasa advokat Jovanović.

Uvid u stanje računa ZC Vranje, koji jedino ne podleže blokadi i na koji se uplaćuju sredstva od „aktuelnih prihoda participacije, izdavanja lekarskih uverenja i sličnih usluga“ je kod Narodne banke Srbije (NBS) u blokadi od 31. oktobra 2017.godine.

Na jučerašnji dan ta finasijska blokada za ukupno 1.827 dana iznosi 313.125.238,76 dinara.

U zvaničnom odgovoru aktuelnog rukovodstva Zdravstvenog centra u Vranju navode da „od kada je na mesto vršioca dužnosti direktora ove regionalne zdravstvene ustanove imenovan dr Saša Đorđević, hirurg, evidentna je tendencija i trend smanjenja dugvanja ZC Vranje, koja su nasleđena“.

Zašto više od 200 lekara i medicinskih sestara punih pet godina vode sudske sporove protiv Zdravstvenog centra u Vranju 2
„Skeptičan na moguće rešenje“:Advokat Slobodan Jovanović. Foto: Lična arhiva

U odogovoru novinaru Danasa se navodi „da u nadležnosti aktuelnog rukovodstva nije da govori o razlogu nastajanja dugova, te je korektno da na ovaj problem odgovore direktori koji su rukovodili ustanovom u vreme nastajanja dugova po ovim sudskim presudama“:

Oni su zamolili da se Danas obrati njima „sagledavajući uporedne podatke iz vremena nastalog duga i aktuelne“.

Rukovodstvo ZC Vranje navodi i „da je neistinito da neko i zbog nečega odbija da odobri isplatu po sudskim presudama lekarima i medicinskom osoblju, jer proces isplate nije u nadležnosti menedžmenta ove zdravstvene ustanove“.

Lekari i medicinskog osoblje tako se i dalje nalaze u začaranom kurgu gde se ignorišu izvršne sudske presude.

Za advokata Jovanovića ovo je samo „još jedan slučaj u kome se obezvređuju sudske presude, a ljudi dovode i situaciju da izgube svaku meru u funkcionisanje pravosuđa kada je u pitanju ostvarivanje elementarnih ljudskih prava u skladu sa Zakonom o radu“.

Zašto više od 200 lekara i medicinskih sestara punih pet godina vode sudske sporove protiv Zdravstvenog centra u Vranju 3
Dugovi ostaju, kamata kuca u korist lekara u ZC Vranje. Foto:V.Ristić / Danas

ZC Vranje, kako regionalna institucija koja upošljava oko 2.000 lekara, medicinskog i tehničkog osoblja je institucija koja pokriva zdravstvenu zaštitu za oko 250.000 pacijenata iz sedam opština Pčinjskog okruga, ali pruža zdravstvene usluge i pacijentima iz više opština Kosovskog pomoravlja.

U ovom trenutku očekuje se da bude završena rekonstrukcija 16.000 kvadratnih metara prostora Opšte bolnice, kako bi se posle mnogo godina, stavila tačka na činjenicu da je ova ustanova jedina u Srbiji imala „paviljonsku zdravstvenu strukturu“.

Poslednjih nedelja našla se u žiži javnosti, kada su usledile primedbe pacijenata da za bolničko lečenje moraju sebi da obezbede posteljinu koju će doneti od kuće, zašta su kritikovani „zlonamerni novinari koji iznose neistine“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari