Aerodromi na severu Engleske, u Škotskoj i Severnoj Irskoj zatvoreni su juče po podne zbog ponovnog širenja vulkanskog pepela sa Islanda, ali su oni u Londonu otvoreni, saopštila je Britanska služba za kontrolu letenja.

Svi aerodromi u Severnoj Irskoj, nekoliko na severu Engleske, među kojima i Mančester i Liverpul, kao i onaj blizu Glazgova u Škotskoj, zatvoreni su juče za saobraćaj od dva sata popodne.

Međutim, kako se navodi aerodromi u Londonu su za sada otvoreni. Takođe su izražena očekivanja da će aerodromi u Irskoj, Dablinu i Šenonu biti otvoreni do danas ujutru. Zbog ponovnog širenja oblaka vulkanskog pepela sa Islanda juče ujutru je zatvoreno nekoliko aerodroma u zapadnom delu Republike Irske, Severnoj Irskoj i na Ostrvu Man, saopštile su britanske i irske vlasti. Delovi vazdušnog prostora Velike Britanije mogli bi da budu zatvoreni u različito vreme u sledećih nekoliko dana, a mogao bi da bude zatvoren i vazdušni prostor jugoistočne Engleske gde se nalazi najprometniji evropski aerodrom Hitrou, upozorilo je britansko ministarstvo saobraćaja. Zbog erupcije vulkana na jugu Islanda sredinom aprila paralizovan je aviosaobraćaj u Evropi skoro nedelju dana. Više od 100.000 letova je tada bilo otkazano a više od milion putnika blokirano. Oblak pepela od tada i dalje povremeno remeti aviosaobraćaj u Evropi i Severnoj Africi. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari