Zaustaviti republičku diskriminaciju 1 Foto: Nenad Kovačević

„Svesrpska moba“ za izgradnju žičare-gondole na Zlatiboru organizovana je danas na toj planini, a pozivu da u njoj učestvuju odazvalo se mnoštvo ljudi ne samo iz Čajetine i Zlatiborskog okruga, nego i iz drugih gradova Srbije.

Za razliku od prve akcije, koja je bila u februaru ove godine, kada su „akcijaši“ koristili krampove, lopate i volovske zaprege, danas su u kopanju temelja za stubove buduće godnole na njenoj početnoj stanici na Obudojevici učestvovale građevinske mašine lokalnih javnih preduzeća i privatnih firmi.
Današnja, kao i prethodna akcija, na koju je građane pozvao Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, jedne od retkih opozicionih opština u Srbiji u kojoj naprednjaci ne učestvuju u vlasti, izraz je nezadovoljstva protiv Ministarstva građevinasrtva, ali i Vlade Srbije i drugih državnih organa koji, kako je rečeno, opstruišu taj projekat, jer godinama ta lokalna samouprava ne može da dobije građevinsku dozvolu za početak gradnje.

Zbog nerešenog spora oko vlasništva nad državnim zemljištem sa privatizovanim preduzećima PK „Zlatibor“ i „Zlatibor-turista“, iznad koga bi trebalo da prođe deo trase, toj opštini Ministarstvo građevinasrtva još nije izdalo građevinsku dozvolu.

– Godinama pokušavamo da probudimo srpsku javnost i da upozorimo državne organe da svoj posao ne rade kako treba. To se najbolje vidi na primeru privatizacije „Zlatibor turista“, ali i pokušaja Ministarstva građevinarstva da, bez naknade, dodeli 2.213 hektara državnog zemljišta privatizovanom PK „Zlatibor“, poručio je Stamatović i za to optužio ministre građevinarstva, pravde i policije, kao i premijera Aleksandra Vučića, a potom naveo da su „predstavnici režima kaparisali to zemljište za svoje prijatelje“.

– Uhvatili smo ih u krađi i jedino nam ostaje da se borimo da zaštitimo državno zemljište i prirodne resurse, poručio je Stmatović sa bine na kojoj je bio postavlen veliki transparent „Stop republičkoj diskriminaciji. Zlatibor slobodna teritirija“, dok su okupljeni, prilikom pominjanja Aleksandra Vučića, Zorane Mihajlović i ostalih ministara, reagovali povicima „Uaa“, „Vučići lopove“…

Istakavši da „gradnja gondole, i pored pretnji i ucena, neće biti prekinuta“, Stamatović je rekao da je „očigledno da sa vrha vlasti postoji nalog da se Čajetini ne izda građevinska dozvola“.

– Ukoliko do Đurđevdana ne dobijemo građevinsku dozvolu, pozivam vas da odemo u Ministarstvo građevinarstva i da je tamo od njih zatražimo. Mogu da nas hapse, mogu da nam rade šta god hoeć, ali nećemo odustati. Ako budemo ćutali i ako se ne budemo borili protiv toga, za pola godine nećemo imati za šta da se borimo. Ovo je poruka režimskim raspikućama da hoćemo da gradimo u skladu sa zakonim, ali ne možemo da dobijemo građevinsku dozvolu, naveo je Stamatović.

On je rekao da je od francuske kompanije Pomagalski, pre dve godine, opština kupila svu potrebnu opremu za gondolu dužine devet kolometara, koja će biti najduža na svetu, a potom podsetio na to da je vrednost tog projekta 13 miliona evra i da je ceo iznos obezbedila ta loklana samouprava
Fotografija: Svesrpska moba na Praznik rada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari