Završen prekogranični projekat "Održivi eko prijateljski region" 1Vladimir Veličković Foto: Opština Negotin

Kraj projekta „Održivi eko prijateljski region“ koji je Opština Negotin realizovala sa Tehnološkim institutom za akvakulturu iz Montane (Bugarske) ozvaničen je zavrršnom konferencijom u Negotinu, koju su onlajn pratili predstavnici vodećeg partnera iz Montane.

Dvogodišnji projekat, realizovan inače u okviru Programa prekogranične saradnje IPA

Bugarska-Srbija, imao je ukupan budžet od 545.775.61 evra, od čega opštini Negotin pripada 201.387.96 eura, računajući i 15 odsto učešća loklane samouprave u visini od 30.208,20 evra.

Završnu konferenicju je otvorio predesdnik opštine Negotin Vladimir Veličković, govoreći o zajedničkim aktivnostima tokom trajanja projekta kao što su izrada studije i istraživanja o trenutnom stanju biljnog i životinjskog sveta u prekograničnoj regiji reke Dunav.

– Kroz svoje aktivnosti – uspostavljanje mrestilišta za ugrožene vrste jesetra i edukativni centar za zaštitu biodiverziteta i rečnih vrsta – ovaj projekat je snažno povezan sa postizanjem specifičnog cilja programa: promovisanja i unapređenje korišćenja zajedničkih prirodnih resursa, kao i podsticanje zaštite prirode u programskom području, kroz zajedničke inicijative preko granice. Rezultati projekta biće realizovani fizički i biće lako identifikovati zajedničke i konkretne akcije u pograničnom regionu koje doprinose stvaranju sinergejskih efekata na životnu sredinu i zaštitu i upravljanje resursima– kazao je pored ostalog Veličković ističući da je u vodnom okruženju prekogranične regije ozbiljno ugrožen biodiverzitet, naglašavajući da je prioritet potraga za alternativnim tehnikama očuvanja i upravljanja biodiverzitetom riba.

– Ova bogata biološka raznolikost podložna je uticajima širokog spektra pretnji kao rezultat ljudske aktivnosti i prirodnih procesa koji se javljaju u ekosistemima. Antropogene pretnje kopnenim sistemima uključuju građevinske aktivnosti, infrastrukturne projekte, vađenje resursa, ilegalnu seču, zagađenje životne sredine, direktno istrebljenje/eksploataciju, genetsku eroziju i klimatske promene. To su problemi na koje je aktuelni projekat usmeren i čiji je cilj rešavanje putem uspostavljanja mrestilišta za vrste jesetra, edukativnog centra i sprovođenja kompleksa aktivnosti u oblasti zaštite biodiverziteta. Na ovaj način će zajednički pogranični region zaštititi svoje prirodno nasleđe za buduće generacije- poručio je predsednik opštine Negotin.

Među projektnim aktivnostima bila je kupovina čamca sa pratećom opremom koji će služiti za prikupljanje podataka o životinjskim i biljnim vrstama u negotinskom delu reke Dunav koji se procesuiraju kroz GIS sistem koji je takođe razvijen kao deo ovog projekta a nabavljena je kvalietatna ronilačka oprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari