Protest policije ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu završen je juče posle 18.00 časova, uprkos najavama štrajkača da će ostati do ispunjenja zahteva. Ulica Kneza Miloša otvorena je za saobraćaj posle višečasovneblokade, ali su se posledice u čitavom gradu osećale još dugo posle toga.


Tokom štrajka grad je bio u još jednom saobraćajnom kolapsu. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je najoštrije osudio jučerašnji protest.Neposredno pre završetka protesta, okupljenim policajcima je saopšteno da pregovori sa Vladom nisu uspeli i da se štrajk nastavlja. Demonstranti su na to odgovorili zvižducima negodovanja zbog toga što njihovi zahtevi za poboljšanje materijalnog položaja nisu uslišeni, a pojedini su uzvikivali i „Lopovi“, „Lopovi“ aludirajući na Vladu Srbije. Predstavnik sindikata koji se obratio okupljenima ispred zgrade Vlade rekao je da će sstrajk policije uz poštovanje minimuma procesa rada biti nastavljen .

Članovi Nezavisnog sindikata policije (NSP) zahtevaju povećanje plate od 10.000 dinara za zaposlene u MUP-u Srbije. Njih oko 1.500 od 12 sati juče držali su u blokadi Nemanjinu ulicu.

– Jedan od osnovnih zahteva je da se svim zaposlenima u MUP-u poveća plata za 10.000 dinara, odnosno i policijskim i državnim službenicima u tom ministarstvu – kaže za naš list član Predsedništva NSP Blažo Marković. On dodaje da je zasad predviđeno samo povećanje od 3.500 dinara za policijske službenike, kao i da time nisu obuhvaćeni i državni službenici zaposleni u MUP-u Srbije. Na početku protesta, policajci su minutom ćutanja odali poštu kolegama koji su poginuli prilikom izvršenja službenih zadataka.

Predstavnici NSP tražili su juče da ih primi premijer Mirko Cvetković, jer sa ministrom policije Ivicom Dačićem, kako tvrde, nisu postigli dogovor.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je juče predstavnike NSP da prekinu štrajk, pošto je postignut maksimum u ispunjavanju njihovih zahteva.

– Mi više nemamo gde, ovo je najviše što smo mogli da ostvarimo u ovom trenutku – naglasio je ministar Dačić. On je dodao da se ne može brzo popraviti položaj policije posle dugog niza godina „stalnog sunovrata budžeta“.

– Pred nama je zadatak da u narednim godinama ono što smo uspeli sistemski da rešimo pretočimo u jedan viši nivo plate, koji će moći da zadovolji potrebe i koji će odgovarati policijskom poslu – ocenio je Dačić. On je rekao da su u ovom trenutku postavljene osnove, odnosno da je izmenjen Zakon o policiji i da će od 1. januara početi da se primenjuje Posebni kolektivni ugovor. Prema njegovim rečima, od sledeće godine biće izdvojeno više sredstava za potrebe MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari