Nedavno je grad Leskovac prihvatio učešće u sufinansiranju projekata iz Programa vanredne podrške građevinskoj industriji u Srbiji, kojim je obuhvaćen i završetak Gradske autobuske stanice „Gas“. Takođe će biti realizovana još tri programa – komunalno opremanje industrijske zone „Sever – prva faza“, izgradnja solarne elektrane i izgradnja OŠ „Trajko Stamenković“, istureno odeljenje u Gornjem Stopanju. Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca, kaže da je ukupna vrednost učešća grada za ove projekte 25 miliona dinara.


Leskovačka Gradska autobuska stanica „Gas“, koja je trebalo odavno da bude završena, odaje utisak „nedomaćinskog gazdovanja“, jer su okončani samo radovi na tzv. prvoj i delimično drugoj fazi, ali do konačnog kraja proteći će još mnogo vode.

– Izgradnja treće faze Gradske autobuske stanice predmet je obrade nadležnih državnih institucija, Policijske uprave i Višeg tužilaštva, jer se dešava neviđeni kriminal u gradnji ove autobuske stanice – precizira gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

Gradska autobuska stanica počela je da se gradi 2005. godine, a tada je procenjena vrednost bila oko 94 miliona dinara. Prema dinamici gradnje, trebalo je da radovi budu okončani za 155 dana, ali se to nije desilo ni pet godina posle postavljanja kamena temeljca.

Izvođač radova PP „Andrić komerc“ tražio je kod Privrednog suda u Leskovca zadovoljenje odštetnog zahteva u iznosu od 300 miliona dinara, ali je sud došao do ocene, na osnovu nalaza veštaka građevinske struke, da je zahtev neosnovan i da je izvođač preplaćen. Nezadovoljan tom odlukom, „Andrić komerc“ najavljuje da će se obratiti sudu u Strazburu.

Za gradnju treće faze Autobuske stanice „Gas“, prema prvobitnom planu, trebalo je uložiti 90,3 miliona dinara, ali je došlo do njegove promene četiri puta zbog aneksa ugovora. Prema jednoj od računica, konačna vrednost radova iznosi oko 130 miliona dinara.

Gradonačelnik Kocić ističe da je cilj lokalne samouprave da potpuno stavi u funkciju Gradsku autobusku stanicu i da se liši problema koji opterećuju realizaciju ove investicije.

– Zainteresovani za kupovinu poslovnog prostora, u okviru treće faze autobuske stanice, mogu biti uvereni da smo ozbiljni u nameri da završimo taj objekat, da ga uselimo i vode se pregovori sa pojedinim velikim potencijalnim kupcima, a jedan od njih je kompanija „PWW – Leskovac“, koja je ispoljila interesovanje za kupovinu 500 kvadrata poslovnog prostora – kaže Kocić.

Deo para za gradnju „Legasa“, a sada kolektiva „Gas“, u iznosu od 25 miliona dinara, obezbedio je UNDP, a za realizaciju tzv. druge faze iz budžeta lokalne samouprave investirano je 65 miliona dinara. Najveći problemi su stvoreni kada je trebalo da se realizuje tzv. treća faza, koja je podrazumevala gradnju većeg broja poslovnih objekata, odnosno lokala. Za taj deo programa lokalna samouprava je uzela kredit od 40 miliona dinara, a deo investicije finansirali su budući vlasnici poslovnog prostora. Za sada, međutim, nema radova i prostor treće faze autobuske stanice ostavlja utisak velikog nemara i graditelja, ali i investitora.

Gradilište propada

Dragana Stošić, pomoćnica leskovačkog gradonačelnika, ocenjuje da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi Gradska autobuska stanica bila završena, jer sada gradilište sve više propada, što će samo dovesti do daljeg poskupljenja radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari