Završni radovi u Varni 1Vrednost sadašnjih radova 300.000 dinara: Sa gradilišta u Varni

Varna je jedna od 24 mesne zajednice u kojima se neposredno odlučivalo prošlog decembra. Izglasano je sedam predloga, a sa prvim prolećnim danima počela je njihova realizacija. U Varni su počeli radovi na postavljanju novog trotoara od centra do škole, što je jedan od izglasanih projekata, a vrednost radova je 300.000 dinara.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetio je Varnu i razgovarao sa okupljenim meštanima o neposrednom izjašnjavanju koje će ove godine biti realizovano u svim mesnim zajednicama, seoskim, gradskim i prigradskim.

– Meštani Varne su svoj glas dali za sedam predloga, od koji je šest kompletno urađeno. Sve ono što su građani u 24 mesne zajednice izglasali na referendumima sada se radi ili je već završeno. U Varni će ove godine da se odlučuje o 2,5 miliona dinara. Istakao bih da meštani Varne duguju još 5,5 miliona dinara od poreza na imovinu. Možemo samo da pretpostavimo koliko dobrih stvari bi moglo da se uradi u ovom mestu, kada bi na računu imali svih tih osam miliona dinara, rekao je gradonačelnik i pozvao sve građane da se uključe u ovogodišnje referendume u svih 60 mesnih zajednica.

Milan Petrović, meštanin Varne i jedan od predlagača projekata koji se se u decembru našli na glasačkom listiću na prvom neposrednom izjašnjavanju, rekao je da su svi ponosni kada se nešto konkretno radi u selu. Rekao je da se nada da će se meštani ove godine još aktivnije uključiti u odlučivanje i predlagati više ideja za uređenje sela. Napomenuo je da su prioriteti širenje vodovodne mreže i asfaltiranje ulica u selu. Ivan Marković, stanovnik Varne, kazao je da svi radovi na unapređenju sela doprinose da mladi ostanu u Varni.

– Kada ljudi vide da se radi, da se ideje realizuju, onda su voljni i da se uključe. Ne treba gledati ko je koja politička opcija, već treba da zajedno radimo na poboljšanju uslova za život naše dece i da svi podržimo one projekte koji su najbolji, podvukao je Marković.

Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca, istakla je da su izglasani projekti u Varni već pri kraju realizacije, pa se uveliko priprema novo neposredno izjašnjavanje u ovoj mesnoj zajednici.

– Glasanje će najverovatnije biti krajem leta ili početkom jeseni, pa zato pozivamo sve meštane Varne koji se do sada nisu upisali, da se upišu u mesnoj kancelariji ili prostorijama Gradske uprave i da sami odluče kako da se potroši novac od povraćaja sredstava od poreza na imovinu mesnoj zajednici, dodala je Jelena Topalović Petrović.

Pored izgradnje nove staze u centru sela, na prvom neposrednom izjašnjavanju odlučeno je da se uradi ulična rasveta u nekoliko ulica, rekonstruiše niskonaponska mreža, ulože sredstva u kulturno-umetničko društvo i razvoj sporta, pošljunče nekategorisani putevi, da se novac opredeli za uređenje groblja i da se popravi protivgradna kućica.

Od odluke Gradske skupštine da građani odlučuju na referendumu tri puta je povećana naplata poreza. Primer sela Štitara, gde je od 800 meštana glasalo čak 600, pokazuje da su građani i te kako zainteresovani za ovakav vid izjašnjavanja i da oni najbolje znaju kako da ulože prikupljeni novac od poreza na imovinu.

Glasaju za raspodelu 240 miliona

Dok je na decembarskom referendumu u 24 sela bilo na raspolaganju 36 miliona dinara, za projekte u svih 60 mesnih zajednica izjašnjavaće se svih sto hiljada birača, a njihova vrednost sada iznosi 240 miliona dinara. Ovakvo izjašnjavanje građana predstavlja prvi takav primer u Srbiji i predstavlja najneposredniji način odlučivanja građana o novcu koga daju za porez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari