Zbog čega đaci u užičkim školama odlažu svoje telefone u kutije 1Foto: Privatna arhiva

Kad školsko zvono označi početak časa, učenici odlažu svoje mobilne telefone u posebne kutije sa pregradama i brojevima. Uzimaju ih kada se čas završi. Mnogi đaci nisu bili oduševljeni tom novinom i bunili su se, ali u užičkim školama kažu da su se navikli i da poštuju novo pravilo.

U dve od šest srednjih škola u Užicu, ta praksa je uvedena najpre u Ekonomskoj, a od danas i u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“, zbog  sprečavanja zlopotreba telefona i motivisanja učenika da budu pažljiviji tokom nastave.

U Medicinskoj, Tehničkoj školi „Radoje Marić“, Užičkoj gimnaziji i Umetničkoj školi je planirano da se, u dogovoru sa roditelja, uvede takvo pravilo.

Pažnja učenika  

Ivan Stakić, direktor Tehničke škole „Radoje Ljubičić“, kaže da je ta škola nedavno prihvatla inicijativu Saveta roditelja i da se odluka primenjuje od danas.

Objašnjava da „nije u pitanju zabrana upotrebe mobilnih telefona, jer se oni povremeno koriste i u nastavi“.

„Biće negodovanja učenika, ali nadam se da će manjina poštovati odluku većine i da će efekti biti vidljivi kada to u potpunosti zaživi“, navodi direktor Stakić.

Zbog čega đaci u užičkim školama odlažu svoje telefone u kutije 2
Ivan Stakić/Foto: Privatna arhiva

Neka deca su, dodaje, najavila da, ubuduće, neće donositi telefone u školu.

„Svrha te odluke je da učenici na času budu pažljiviji, nego do sada, da ne razmišljaju o tome da li su im stigle poruke drugara i šta se dešavana na njihovim stranicama društvenim mrežama“, dodaje naš sagovornik.

Značajno je to, kaže, što su roditelji učenika prepoznali problem prekomernog korišćenja i zloupotrebe telefona u pojedinim školama u Srbiji, o čemu je javnost bila obaveštena, i ističe da u toj školi nije bilo takvih zloupotreba.

„Osim toga, deca koriste telefone za prepisivanje tokom testova i pismenih zadataka i to je jedan od razloga za uvođenje novog pravila“, dodao je direktor Stakić.

Škola je, objašnjava, nameravala da kupi kutije za odlaganje telefona. Kako su one bile skupe, učenici su ih, zajedno sa nastavnicima, ističe direktor, dizajnirali i napravili od kartona na časovima maketarstva.

Kutije će, kaže, biti postavljene na katedri ili nekom drugom bezbednom mestu u učionici. Pregrade u kutiji su numerisane po rednim brojevima učenika u dnevniku.

Na pitanje Danasa da li će i nastavnici, zajedno sa učenicima, odlagati svoje telefone, on kaže da je siguran u to da ih „niko od njegovih kolega ne koristi za lične potrebe tokom časa i da na taj način daju dobar primer učenicima“.

„Nije problem kada deca dobiju važan poziv i dozvoljeno im je da izađu sa časa i obave razgovor, a tako se ponašaju i nastavnici“, objašnjava naš sagovornik.

Stavovi roditelja i učenika   

Milena Vićević, predsednca Saveta roditelja u toj školi, koja je pokrenula ideju o zabrani korišćenja mobilnih telefona tokom časova, po ugledu na, kako objašnjava, jednu srednju školu u Beogradu, na Voždovcu, kaže za Danas da su njen predlog, na jednom od sastanaka tog Saveta, roditelji jednoglasno prihvatili.

Zbog čega đaci u užičkim školama odlažu svoje telefone u kutije 3
Milena Vićević/Foto N. Kovačević

„U početku će sigurno biti opiranja učenika, ali vremenom će se navići na  novo pravilo, kao što su se navikli na ranije uvedena pravila o pristojnom oblačnju kada dolaze u školu“, ocenjuje za Danas Milena Vićević.

Ona dodaje da su učenici bili „veoma kreativni i da su, zajedno sa profesorima,  uživali u dizajniranju i izradi kutija za odlaganje telefona“.

Dok neki od učenika te škole smatraju da će ta odluka „pomoći da se u učionici, tokom časova, vrati mir i pažnja učenika“, njihovi vršnjaci koji time nisu oduševljeni poručuju da „telefone neće odlagati u kutije“ i predlažu da se telefoni odlažu „samo tokom kontrolnih zadataka i testova“.

Iskustvo druge škole

S druge strane, Ekonomska škola je prva u Užicu uvela takvu praksu i to prošle godine, polovinom prvog polugodišta.

„To je u interesu učenika, koji su postali zavisni od telefona. Stalno su ih koristili na časovima i nisu pratili nastavu. Na kraju, i ministar prosvete je rekao da sami nađemo rešenje za taj problem, a ne znam na koji drugi način da to rešimo, nego ovako“, ocenjuje za Danas Milica Prljević, direktorka Ekonomske škole u Užicu.

Ona ističe da su učenici korisili telefone i za prepisivanje što je, podseća, teži disciplinski prekršaj za koji se vodi vaspitno-discilinski postupak.

Zbog čega đaci u užičkim školama odlažu svoje telefone u kutije 4
Milica Prljević/Foto: N. Kovačević

„Da se i to ne bi dešavalo, učenici sada odlažu telefone na početku časa i uzimaju ih kada se čas završi“.

„U početku su se bunili i pitali nas imamo li pravo na to, ali su se vremenom navikli na novo pravilo“, svedoči direktorka o reakcijama učenika Ekonomske škole.

Roditelji su, kaže podržali tu odluku, a profesori su joj preneli da su „deca na časovima sada mnogo pažljivija, nego ranije“.

„Deca su se navikla na novo pravilo, iako su postala zavisna od mobilnih telefona. Za vreme odmora, svi gledaju u telefone i međusobno uopšte ne komuniciraju. Mobilni telefon i pristup Internetu su dragoceni u današnje vreme, ali svedoci smo da i to ima onu drugu, ne baš dobru stranu“, poručije Milica Prljević, direktorka Ekonomske škole u Užicu.

Škole samostalno odučuju  

U Školskoj upravi Užice Danasu je rečeno da ta ustanova ne vodi evidenciju o tome koliko škola je uvelo zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom časova, jer je to, kako su objasnili, u nadležnosti samih škola koje su samostalne da uvode takva pravila, u dogovoru sa savetima roditelja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari