Zbog čega je ekskurzija u Rim maturanata Treće beogradske gimnazije postala top tema? 1Foto: Pixabay/Maiterozas

Deo učenika četvrte godine Treće beogradske gimnazije koji se nalazi na ekskurziji u Italiji, kao i njihovi roditelji tvrde da su prevareni jer su đaci tek po dolasku u Rim saznali da će biti smešteni u hotelu koji je suviše udaljen od centra grada.

Da je oko tridesetak maturanata ove gimnazije iz dva odeljenja dočekao problem prvi je juče ukazao Miodrag Gavrilović, roditelj jednog od maturanata i narodni poslanik, koji je na svom Tviter nalogu objavio poruke razočaranih đaka.

On je preneo da su deca uznemirena, nezadovoljna i ljuta jer su smeštena u izdvojenom hotelu van grada i da se osećaju nebezbedno, a isto to za Danas je potvrdila i majka jednog od maturanata Treće gimnazije Saška Bogavac.

– Jedan deo učenika je smešten u hotel u blizini Vatikana, drugi deo je malo dalje, a treća grupa, u kojoj se nalazi i moje dete, nalazi se potpuno van grada. U delu koji nije dobro povezan i odakle i ne mogu da stignu do svojih drugova – kaže Saška Bogavac.

Ona dodaje da roditelji nisu znali da će deca biti podeljena u grupe, ali da sama ta činjenica nije problem, već smeštaj koji je odabran.

Upitana da li su roditelji bili upoznati sa nazivima hotela u kojima će biti deca, ona kaže da nisu i da od početka postoje problemi u komunikaciji sa predstavnicima agencije.

– Oni do srede nisu imali sajt. Kada smo ih pitali za to, rekli su nam da je sajt u izgradnji. Svi naši pokušaji da dođemo do nekih informacija putem telefona bili su bezuspešni – navodi Bogavac.

Kako objašnjava, deca su već po dolasku u Rim počela da zovu roditelje i da se žale na smeštaj, međutim ništa nije moglo da se uradi jer su iz agencije rekli da oni drugi smeštaj ne mogu da obezbede.

Učenici su sinoć čak izneli kofere iz hotela i nisu želeli da se vrate, neki su pretili da žele da se vrate za Beograd, nakon čega su im predstavnici agencije navodno obećali da će im pronaći drugi smeštaj, ali to nisu uradili.

Maturanti su u tom hotelu prenoćili i prema poslednjim informacijama koje smo dobili od dva roditelja, po svoj prilici će i večeras tu biti, a sutra nastavljaju putovanje ka Veroni.

Međutim, uoči objavljivanja ovog teksta dobili smo nezvaničnu informaciju da će neki đaci ipak biti premešteni kod vršnjaka iz drugih odeljenja koji su smešteni u hotelu u centru Rima i da će spavati na pomoćnim ležajevima.

Majka jednog od učenika, koji je sa svojim odeljenjem smešten u centru italijanske prestonice, smatra da su propust napravili i škola i agencija jer nisu detaljno informisali roditelje u kojim hotelima je predviđen smeštaj učenika.

Ona za Danas tvrdi da u programu putovanja nije bilo precizirano o kojim se hotelima radi, već je pisalo da će učenici biti smešteni u trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama u hotelima sa tri zvezdice. To zaista stoji u programu putovanja u koji je Danas imao uvid.

Ugovor, kako kaže, roditelji nisu pojedinačno potpisivali sa turističkom agencijom već sa školom, na čiji tekući račun uplaćuju rate za ekskurziju.

Ipak, ona kaže da se pre polaska na putovanje među decom i roditeljima pričalo da neće sva odeljenja biti u istom hotelu u Rimu i da su neki hoteli udaljeni od centra. Na pitanje da li su te informacije dobili od razrednih starešina, tvrdi da nisu.

S druge strane, direktorka Treće gimnazije Olga Čokaš ističe da, na osnovu informacija koje je dobila iz Rima od vođe puta kao i zvaničnih predstavnika, ekskurzija u Italiji na kojoj je 300 maturanata prolazi u najboljem redu.

– O ovom slučaju nezadovoljnih smo obavestili nadležne inspekcije. Agencija je pokušala da obezbedi juče alternativni smeštaj nezadovoljnoj malobrojnoj grupi koja je smeštena u hotelu na koji su se žalili. Hotel na koji se nekolicina nezadovoljnih žali (grupa od desetak ljudi od 300 učesnika) je prihvaćen od strane Saveta roditelja, bio je u celosti poznat pre polaska na put i niko se nije žalio na pomenuti hotel. Veoma mi je žao zbog ove situacije, ali svima je bilo poznato pri planiranju puta da nije bilo moguće da se smesti svih 300 maturanata u jedan hotel – navela je Čokaš u pisanom odgovoru našoj redakciji.

Prema njenim rečima, „maturanti se lepo provode na ekskurziji, uživaju u jednom od najlepših gradova sveta i sve prolazi bez većih incidenata“.

S druge strane, u agenciji Vos Travel, koja je realizovala ovo putovanje, kažu da je problem nastao samo zbog razdvajanja grupa. Kada smo sinoć pozvali fiksni telefon agencije, javila nam se Jasmina Abramović koja je rekla da je direktorka.

U kratkoj izjavi za Danas ona nam je kazala da se hotel zbog koga je nastao ceo problem, Casale della Certosa, nalazi na 20 kilometara od centra Rima i da se ne radi o nebezbednom ili neuslovnom mestu za boravak maturanata.

Ona je takođe navela da su se informacije o smeštaju nalazile u tenderskoj dokumentaciji koja je bila dostupna profesorima, i uputila nas da pogledamo veb sajt hotela.

Iako nam je obećano da ćemo se ponovo čuti, kada smo ponovo pozvali, niko se nije javio.

Danas je, međutim, druga predstavnica te agencije novinarki Danasa rekla da neće davati nikakve izjave bez advokata.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija JUTA kažu da je u ovom slučaju sve čisto, da nema odgovornosti Vos Travela i da je uprava škole unapred bila obaveštena o tome gde će učenici biti smešteni.

Kažu da je u ovom konkretnom slučaju Vos Travel ispunio sve svoje obaveze.

Oni navode da je prema informacijama dostupnim na Portalu javnih nabavki, uprava Treće beogradske gimnazije tražila da se obezbedi smeštaj u hotelima sa tri zvezdice, da nisu precizirali gde ti hoteli treba da se nalaze i da su na kraju bili i upoznati sa nazivima hotela i njihovom lokacijom.

U JUTA kažu da nijedan ugovor ne može da se potpiše, a da ne budu poznati svi detalji putovanja, uključujući i imena hotela u kojima će deca i nastavnici boraviti.

O svemu tome odeljenjske starešine je trebalo da obaveste roditelje maturanata. Ukoliko to nije učinjeno, propust je načinila škola.

Iako roditelji sa kojima smo razgovarali tvrde da je nekoliko učenika odlučilo da odustane od ekskurzije i da se danas vraćaju avionom u Beograd, potrdu ove informacije nismo dobili.

Inače, osmodnevna maturska ekskurzija u ovoj školi košta 76.000 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari