Zbog čega sve građani potpisuju peticiju za zabranu Dveri: “Želim ravnopravnost u mojoj državi!” 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

“Delovanje ovakvih organizacija je jako štetno i protivustavno. Država mora da zaštiti svoje građane od fašista”, jedan je od brojnih komentara građana i građanki koji su potpisali peticiju da se Srpski pokret Dveri zabrani na sto godina.

Peticiju je pre nekoliko dana pokrenuo Gej lezbejski info centar (GLIC) i do sada ju je potpisalo više od 1.200 ljudi.

GLIC je pokrenuo peticiju zbog, kako navode, klerofašističke, šovinističke i homofobične politike koju ovaj pokret vodi od samog osnivanja.

“Smatramo da mržnja ne sme da bude program političkih činilaca u Srbiji, jer mržnja prema LGBT zajednici koju Dveri konstantno promovišu i nameću doprinosi povećanju nasilja i govoru mržnje koji je, kako vidimo eskalirao i na zidovima Beograda, a sve povodom predstojećeg EuroPride-a u septembru”, ukazuju iz GLIC-a.

Jedna potpsinica ističe da su Dveri fašistička organizacija, dok druga kaže da “homofobe što hitnije treba zabraniti”.

Da su Dveri “sramota za Srbiju jer šire mržnju i prema drugim narodima i veroispovestima a ne samo prema LGBT populaciji”, smatra jedan potpisnik, dok drugi tvrdi da se Dveri fašisti i da ih zato treba zabraniti.

“Ovaj pokret je zlo za čovečanstvo!”; “Politikom treba da se bave ljudi kojima je cilj da svim članovima društva poboljšaju životni standard”; “Jer LGBT populacija zaslužuje državu gde mogu živeti sa istim pravima kao i svi drugi građani”; “Želim ravnopravnost u mojoj državi”, navode neki od potpsinika peticije.

Jedna potpsinica iz Beograda napisala je da želi zabranu Dveri na sto godina “zbog mog Srđana”.

“Podrška LGBT+ zajednici u Srbiji. Dveri su ekstremistička stranka, bez značajneg uspeha na izborima i bez značajnog uticaja na unutrašnju politiku ove države. Bez obzira, njihovi članovi, bivši i sadašnji, kao i funkcioneri stranke redovno izražavaju svoje ekstremističke stavove i kult smrti. NJihov program kao da se bavi isključivo oduzimanjem tuđih prava, da li na postojanje ili raspologanje sopstvenim telom ili pravom na identitet. Sve to bez posledica i osude”, istakla je jedna potpisnica peticije iz Obrenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari