Ko je sve bio na sastanku sa Dverima nekoliko sati pred protest: Boško Obradović bez odgovora da li su i dalje među organizatorima 1foto: Dveri

Srpski pokret Dveri održao je danas u zgradi stare Narodne Skupštine sastanak Patriotskog bloka, objavila je ova stranka na svom sajtu, uz poruku da je došlo vreme za ujedinjenje svih patriota.

“Na sastanku je učestvovala većina članova ove asocijacije koju čine: Srpski pokret Dveri, Uspravna Srbija, Ravnogorski pokret, Nova snaga Srbije, Ne damo đedovinu, Pirotska nova snaga, Glas naroda, Lekari i roditelji za nauku i etiku i Pravo na izbor, a kao gosti su bili prisutni i članovi udruženja Pokret srpske sabornosti, Srpska liga za restituciju, Srpski demokratski savez, Pokret svesrpskog ujedinjenja i Srbi za Ruse”, navode iz Dveri.

Sastanku su, dodaje se, prisustvovali i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koji su upoznali sve prisutne sa aktivnostima ovog nestranačkog udruženja koje se bori za zaštitu životne sredine i pozvali na protest koji su zakazali za 18. maj u 18 časova ispred Narodne skupštine.

Ove grupacije su se okupile kako bi razmotrile aktuelne političke teme, a izražena je i potreba i želja za daljim zajedničkim i koordiniranim političkim delovanjem.

Ko je sve bio na sastanku sa Dverima nekoliko sati pred protest: Boško Obradović bez odgovora da li su i dalje među organizatorima 2
foto: Dveri

“Posebno se razgovaralo o zaštiti ustavnog poretka i teritorijalnog suvereniteta, odbacivanju primene antustavnog francusko-nemačkog sporazuma o KiM, protivljenju uvođenja sankcija Rusiji, stopiranju zajedničkih vojnih vežbi sa NATO u junu mesecu u Srbiji, kao i zaustavljanju daljeg rasparčavanja i privatizacije EPS-a. Ukazano je takođe na lošu socijalno-ekonomsku i obrazovnu situaciju u državi”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je „izražen jedinstven stav o potrebi daljeg patriotskog ukrupnjavanja i ujedinjavanja jer je to jedini način da rodoljubive snage u srpskoj politici postignu veći uspeh na sledećim izborima i postanu presudan politički faktor u budućoj vlasti”.

Sastanak dolazi nekoliko sati pred najavljeni protest ispred Skupštine Srbije – „Srbija protiv nasilja“, na koji je pozvalo više opozicionih grupacija nakon dva masovna ubistva u Srbiji. Među inicijatorima na konferenciji u skupštinskom holu, kada je iznet prvi poziv za protest, bili su i predstavnici Dveri, ali njih danas nema među pobrojanim organizatorima u zvaničnom saopštenju koje potpisuju poslaničke grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno, Demokratska stanka.

Zanimljivo je da se Dveri u ovom trenutku okreću „Patriotskom bloku“ koaliciji sa kojom su nastupili na izborima 3. aprila, iako su prethodnih meseci, od kako se intezivirala priča o evropskom predlogu za Kosovo, delovali u okviru „državotvorne koalicije“, zajedno sa Srpskom strankom Zavetnici, Novom demokratskom strankom Srbije, Pokretom obnove Kraljevine Srbije i vanparlamentarnim Pokretom za odbranu Kosova i Metohije.

Zavetnici, Novi DSS i POKS neće biti na večerašnjem protestu, svako iz svog razloga, a hoće li se Dveri tamo naći upitali smo predsednika ove stranke Boška Obradović, ali on do objaljivanja ovog teksta nije odgovorio na poruke našeg novinara.

Sada se ipak okrenuo sastanku sa prvobitnom koalicijom oko Dveri, ali ovog puta bez poslanika Miloša Parandilovića koji je bio nosilac parlamentarne liste ove koalicije, tada kao potpredsednik frakcije Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Ko su grupacije koje su bile na sastanku?

Zanimljiv je i spisak učesnika na sastanku – tu su i članovi koalicije, ali i neki stari saradnici Obradovićeve stranke.

Pokret „Uspravna Srbija“ Dragana Dobrašinovića je bio deo „Patriotskog bloka“ podržavajući i Obradovića za predsednika Srbije.  Isto je tada učinio i Ravnogorski pokret, čiji je predsednik Predrag Bogićević. Ova grupacija je i ranije podržavala aktivnosti Dveri, poput organizovanja Porodične šetnje.
Takođe je učinila i Nova snaga Srbije Nikole Malenčića. Pomalo iznenađenje je bila podrška Patiotskom bloku od strane udruženja „Ne damo đedovinu“, koje je do tada delovalo u okviru Saveza ekoloških organizacija Srbije.

I grupa građana Pirotska nova snaga, čiji je predsednik bivši načelnik pirotskog okruga i šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke u SO Pirot Dimitrije Vidanović, spada u one koji su bili deo pomenute koalicije, a isto je i sa grupom građana „Glas naroda“. Ova GG iz Pirota, čiji je predsednik Dušan Mitić, formirana je uoči lokalnih izbora 2020. godine, a sa Dverima sarađuje od prošle godine.

Lekari i roditelji za nauku i etiku, odavno je blisko Obradovićevoj stranci. Naime, osnivač ove grupacije ginekolog iz GAK „Narodni front“ Borislav Antonijević na izborima prošle godine bio je kandidata „Patriotskog bloka“ za gradonačelnika Beograda, a na ovoj listi izabran je za odbornika. Takođe, među istaknutim članovima LRNE je i članica Dveri Nada Gladović. Pravo na izbor blisko je stanovištima LRNE, poput protivljenja obaveznoj vakcinaciji, a kako se da videti na njihovoj Fejsbuk stranici ova grupacija podržava i lekara Branimira Nestorovića. Nestorović je, poput Prava na izbor, podržao koaliciju Dveri i POKS, iako je prvobitno najavio samostalni izlazak na izbore.

Gosti sastanka bili su grupacije sa kojima Dveri imaju saradnju nakon izbora, ali među njima nema onih sa kojima su organizovali akcije i proteste protiv evropskog predloga.

Predsednik Pokreta srpske sabornosti je doktor Alek Račić, član Razvojne akademije Srbije (RAS), koji je uz Nestorovića podržao Obradovića i Dveri na prošlogodišnjim izborima.

„Srpska liga za restituciju“ se često meša sa „Srpskom ligom“ čiji je predsednik Aleksandar Đurđev, bivši član „Treće Srbije“, koji je pre dve godine sakupljao potpise za „Peticiju za odlučnu odbranu ugleda i institucije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“. Sa Srpskim demokratski savezom Slobodana Jankovića, Dveri ozvaničeno sarađuju od aprila ove godine, dok je Pokret svesrpskog ujedinjenja Dragana Petrovića i ranije podržavao aktivnosti Dveri, takođe oko Porodične šetnje. Tu je i grupacija „Srbi za Ruse“, koju predstavlja vođa Obraza Mladen Obradović, koji iako viđen na skoro svim skupovima desnica, retko se pojavljivao u prvom planu.

Takođe, prisutan je bio i SEOS, savez više lokalnih ekoloških organizacija, koji je podržao protest protiv evropskog predloga održan u martu ove godine, a koji je organizovao parlamentarni blok čiji su Dveri deo.

Obradović ne poziva prvi put „patriote na okup“. To je činio više puta u prošlosti, i pre izbora i posle izbora prošle godine, ali najveće okupljanje je bilo ono sa Zavetnicima, POKS-om i Novim DSS-om, a naredni dani pokazaće da li su ove desne grupacije i dalje zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari