Zbog greške u projektu ne radi kuhinja 1Foto: Užice

Studentski dom u Užicu, čija gradnja je počela pre šest godina i koju su pratili mnogi problemi, primio je prve studente.

Međutim, kako kuhinja nije opremljena, hrana u tom objektu trenutno ne može da se priprema, pa će studenti morati da se snalaze za ishranu. Osim kuhinje, nije opremljen vešeraj, kao ni administrativni prostor te ustanove.

U objekat sa 274 mesta, koji se nalazi u bivšoj kasarni Krčagovo, pre neki dan uselio se 51 brucoš Pedagoškog fakulteta i Akademije strukovnih studija, a uskoro bi trebalo da se usele i ostali studenti, koji su koristili smeštaj u starom i neuslovnom domu u naselju Turica.

Izgleda da je lokalna vlast žurila da što pre useli studente u novi dom, kako bi to ubeležila kao svoj uspeh povodom obeležavanja Dana grada, 9. oktobra, i isticala ga u kampanji za lokalne izbore, koji će se održati naredne godine, a koju su užički naprednjaci započeli pre nekoliko meseci.

„Kuhinja je izuzeta od upotrebne dozvole. Greškom u projektu nisu montirane haube za ventilaciju u kuhinji koje su naknadno ubačene u projekat opremanja“, rekao je za Danas Milivoje Ristanović, direktor Studentskog centra Užice. On je dodao da je „javna nabavka za opremanje kuhinje i vešernice pri kraju i da će haube za ventilaciju biti ugrađene kada se bude instalirala i ostala oprema“.

„Opremanje kuhinje i vešernice završiće se do kraja decembra ove godine, a možda i ranije jer je pri kraju postupak javne nabavke, koji sprovodi Ministarstvo prosvete“, kazao je za Danas Ristanović.

Na pitanje gde će se do tada hraniti studenti, odgovorio je: „Moraće da se snalaze“, a potom naveo da postoji mogućnost da se hrane u starom domu u naselju Turica, koji se nalazi na drugom kraju grada.

„Kada se budu uselili i ostali studenti, sprovešćemo anketu o tome da li žele da se hrane u starom studentskom domu u Turici. Jeste daleko, ali moraće da se snalaze do decembra“, kazao je direktor.

Na pitanje zbog čega se žurilo sa useljenjem kad kuhinja ne radi i na podsećanje da je u junu prošle godine rekao da se „studenti ne mogu useliti u novi dom, ako ne bude završena kuhinja“, on je naveo da je „želja da se studentima što pre poboljšaju uslovi smeštaja bar u sobama, koje su kompletno opremljene“ te da je to učinjeno „u dogovoru sa Ministarstvom prosvete“.

Istakavši da je gradnja koštala 2.350.000 evra, da je oko 2,2 miliona obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grad 100.000, a Studentski centar Užice oko 50.000 evra, gradonačelnik Tihomir Petković je rekao da je taj objekat „važan za razvoj visokog školstva u Užicu i za sveukupan razvoj grada“.

„To je još jedan argument prema Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije da što pre krenemo u razvoj visokog školstva, onako kako smo se poslednje dve godine i dogovorili“, kazao je Petković i dodao da će „studenti, osim usluga na najvišem nivou u tom objektu, za godinu ili dve moći da pohađaju i nova odeljenja fakulteta na sto metara od doma“.

„Mi smo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Studentskim centrom Užice održali obećanje da će 1. oktobra ove godine početi useljavanje studenata“, rekao je Petković (SNS) i time otkrio zbog čega se žurilo sa useljenjem studenata u novi dom koji nije u potpunosti opremljen.

Istorija probijenih rokova

Završetak gradnje, koju je u decembru 2013. godine polaganjem kamena temeljca označio tadašnji premijer Ivica Dačić u prisustvu tadašnjeg gradonačelnika Saše Miloševića (SNS), nekoliko puta je prolongiran zbog problema sa izvođačima radova i propusta u projektnoj dokumentaciji. Dačić je pominjao 2014. godinu, a Petković je, dve godine kasnije, rekao da će se „studenti u novi dom useliti početkom akademske 2017. godine“, ali je rok prolongiran za 2018, a potom i za oktobar ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari